Belföld

Villámkátyúzással készülnek az Orbán-lagzira

Útépítés (útépítés)
Útépítés (útépítés)

Több évtized után hirtelen eltűntek a kátyúk Csabdi és Tükröspuszta útjairól – írja a hvg.hu. A helyiek szerint ez annak köszönhető, hogy a közeli Tiborcz-tanyán szombaton lesz Orbán Ráhel, a kormányfő legidősebb lányának esküvője. A miniszterelnök sajtófőnöke cáfol, szerinte az ország egyik legkátyúsabb útján fogja a vendégsereg megközelíteni a lakodalom helyszínét.

A nagy nap előtt útfelújításokat, kátyúzásokat végeztek el a lakodalom helyszínére vezető utakon Csabdiban, illetve a területileg hozzá tartozó Tükröspusztán, ahol a vőlegény, Tiborcz István családjának a „tanyája” található. A helyieket meglepte a néhány napja felbukkant útjavító csapat, a közútkezelő embereinek munkájára ők hívták fel a figyelmet.

A kátyúzás és a lakodalom helyszíne:


Nagyobb térképre váltás

Az úttal több évtizedig senki nem foglalkozott, de most beindult a söprögetés majd az aszfaltozás, amelyhez a darálót – a lakosok elmondása alapján – az önkormányzat kisbusza vontatta. A helyiek szerint egyértelmű, hogy a kormányfő lányának lagzija miatt indult be hirtelen az útfelújítás, hiszen Tükröspusztán senki más nem lakik, csak Tiborczék.

Sajtóhírek szerint az esküvőt Budapesten, a  Margit körúti Ferences templomban lesz, de utána a mulatság a Fejér megyei Csabdi–Tükröspusztán folytatódik. A tanyát másfél hete a hvg.hu munkatársai szerették volna megnézni, de onnan a vőlegény kitette a szűrüket. Akkor a  “tanyára” vezető út kifejezetten rossz állapotú volt, tele kátyúkkal. A hírportálnak akkor Tiborcz István édesanyjától annyit sikerült megtudnia, hogy ő inkább szűk családi körben ünnepelne, de a miniszterelnök szerint a fiatalok esküvője társadalmi esemény, rengeteg vendéget várnak a „tanyára”.

A hivatalos magyarázat a kátyúzásra, hogy az alsóbbrendű utat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézménye átadta az önkormányzatnak, de előzőleg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az adófizetők pénzén rendbe tette – írja a hvg.hu.

A zökkenőmentességet nemcsak a közpénzen kátyúzók, hanem a TEK is biztosítja

Ők nerm az esküvőt felügyelik, hanem az ott jelenlévő védett férfiak biztonságáról gondoskodnak. A Terrorelhárítási Központ felel a kormányfő biztonságáért, de nem ellenőrizte a kormányfő lányának esküvőjére meghívottak névsorát. Előzőleg a témával a Bors foglalkozott.

A bulvárlap információi szerint a meghívottakról alapvetően Ráhel és vőlegénye, pontosabban Tiborcz István apja döntött, majd szakemberek vizsgálták, van-e a listán szereplők között olyan, akinek priusza van. Ilyet nem találtak, de egy-egy fiatalkori „botlásra” fény derülhetett – a családok által ismert információk rendszerezése után –, mert volt, aki „fennakadt a szűrőn”. A Bors korábban azt írta, hogy a Sziget Fesztiválra is elkísérte a Terrorelhárító Központ (TEK) egyik embere a kormányfő lányait.

A TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője korábban a Blikknek a fenti hivatkozás alapján azt mondta: a kormányfő testőrei az eseményt ugyanúgy kezelik, mintha Orbán Viktor magánprogramon venne részt. Fodor Gergely akkor közölte: még azt sem tudni, kéri-e a kormányfő a biztosítást. Orbán Viktor dönthet úgy, lemond a védelemről.

Orbán Ráhel néhány napja megkérte a Fidesz sajtósait, esküvőjéről több információval ne szolgáljanak az újságíróknak. Korábban ugyanakkor nem a párttól szivárogtak a hírek, hanem magától a kormányfőtől. A sajtó csak találgatta, mikor lesz pontosan Ráhel esküvője, amelyet egyébként szintén maga a miniszterelnök jelentett be. Orbán Viktor először a Blikknek árulta el, hogy legidősebb lánya az oltár elé lép, majd a hvg.hu-nak azt is megírta, hogy azért nem megy szeptember 6-án Bukarestbe a válogatott meccsre, mert másnap lesz a lánya esküvője.

Update:

Reagált a hvg.hu cikkére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi közölte: nem igaz, amit a lap írt, “a násznép az ország egyik legkátyúsabb útján fogja megközelíteni a lakodalom helyszínét”.

“A közvetlenül az érintett tanyához vezető úton semmiféle kátyúzás, állagjavításnem történt” – tette hozzá Havasi Bertalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik