Belföld

Időjárás: emberemlékezet óta nem volt ilyen

kanikula(1)(960x640)(1).jpg (kánikula, )
kanikula(1)(960x640)(1).jpg (kánikula, )

A meteorológusok szerint az idei a legek éve.

Emberemlékezet óta nem volt olyan szélsőséges időjárás Magyarországon, mint idén. A hónap első két hetében sorra dőltek meg a melegrekordok, míg ezen a héten már kétszer dőlt meg a hidegrekord. A hetek óta tartó forróság és szárazság miatt a Zagyva vízszintje már olyan alacsony, hogy át lehet ugrani a folyót. A Tisza is mindössze 3 centivel  magasabb a valaha mért legkisebb vízszintnél.

Szolnoknál a hajósok már csak a saját felelősségükre hajózhatnak. Áprilisban ugyanitt több mint 2 méter magas víz mosta a fák törzsét. Dunán is rekordárvíz vonult le a nyár elején. A sok eső miatti történelmi árhullám nemcsak nálunk, hanem Európa több országában okozott áradásokat. A meteorológusok szerint szinte hihetetlen, de vannak olyan helyek, ahol azóta gyakorlatilag nem esett egy csepp eső sem. Ilyen szélsőséges időjárás emberemlékezet óta nem volt.

Tóth Tamás meteorológus azt mondta: Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében mindig olyan esetben válik szélsőségessé az időjárás, amikor a nyugati, keleti áramlások lelassulnak és helyüket rendszerint az észak-déli áramlatok veszik át. Ez azt jelenti, hogy a sarkvidéki hidegebb levegő jóval délebbre hatol Európa egyes részein, mialatt Európa más területein pedig a szubtrópusi levegő hatol magasabb szélességekre – írja a hírado.hu.

Az előrejelzés szerint egy anticiklon határozza meg a kontinens nagy részén az időjárást. A Kárpát-medence fölé az anticiklon miatt néhány fokkal melegebb levegő áramlik. Vasárnap estig ezért általában derült, csapadékmentes idő valószínű. A éjszakai hőmérséklet általában 9, 14 fok között alakul, napközben pedig 30, 34 fok várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik