Belföld

Dupla adó szimpla autó

Ha adóév közben kivonnak egy személyautót a forgalomból például eladás miatt, előfordulhat, hogy az új és a régi tulajdonosnak is ki kell fizetnie a súlyadót.

Úgy alakult Kovács Tibor élete, hogy 12 éves Suzuki Swiftjét lecserélte egy hétéves Ford Fiestára. Nem az autócsere, hanem az ezt követő adóztatás lepte meg a Délmagyar olvasóját..

– Az év elején a Suzuki még a nevemen volt, majd eladtam. Tavasszal megkaptam a Suzuki gépjárműadójáról szóló csekket, amit be is fizettem. Júniusban találtunk egy megfelelő árú és állapotú Fordot, amelyet megvettünk a feleségemmel. Alig több mint egy hónap telt el a vásár óta, az önkormányzattól már küldték is az újabb autóra kivetett adó csekkjét. Felhívtam a kereskedőt, hogy ez miért történhetett, azt felelte: mert újra forgalomba helyezték az autót. Annak ellenére, hogy a Ford után az előző tulajdonos is kifizette az adót, most nekem is adóznom kell.

– A kocsi lehet ugyanaz, de az adóalany különböző. A főszabály szerint az fizeti az adót, aki az év elején tulajdonosként a nyilvántartásban szerepel. Speciális részként az is igaz, hogy a gépjárműadót akkor is meg kell fizetni, ha az autót újra forgalomba helyezték. A gépjárműadó alanya pedig nem a gépjármű, nem tárgyi adó – mondtaVégh Ferenc. Az önkormányzati adóiroda vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik