Belföld

Kitiltják Vonát Romániából?

Vona-Gabor-EMI(210x140)(1).jpg (vona gábor, emi, jobbik, )
Vona-Gabor-EMI(210x140)(1).jpg (vona gábor, emi, jobbik, )

Megakadályozná Vona Gábor bejutását Romániába Vasile Blaga, a román Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője.

Blaga újságíróknak nyilatkozott a Jobbik elnökének szombati kijelentéséről. Vona az erdélyi Borzonton úgy vélekedett a romániai magyarok helyzetéről, hogy amennyiben „a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell”.

A PDL elnöke szerint annak ellenére, hogy Vona nem rendelkezik diplomata státussal, vannak eszközök, amelyekkel megakadályozható beutazása Romániába. Vasárnap a román külügyminisztérium azt közölte, hogy csak diplomatákat nyilváníthatnak nemkívánatos személlyé.

Blaga „abszolút felelőtlennek” nevezte a magyarországi politikus kijelentését, és hozzátette, hogy „beteg emberek mindenütt élnek”. A PDL elnöke szerint Vona nyilatkozata annál zavaróbb, mert Romániában hangzott el. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány elhatárolódott a Jobbik elnökétől.

Vona Gábor kijelentésének nagy teret szentel a román média, amely Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét is idézi. Kelemen kijelentette, hogy az RMDSZ elutasítja és elhatárolódik Vona Gábor kijelentésétől, és leszögezte: elfogadhatatlan számukra, hogy a 21. században szélsőséges pártok hassanak a társadalomra. „Függetlenül attól, hogy kik nyilatkoznak így, ők autóba ülnek, hazamennek, és továbbra is nekünk, romániai magyaroknak kell megoldanunk itthoni gondjainkat” – mondta az RMDSZ elnöke.

A Jobbik elnöke szerint a román sajtó teljesen elferdítette a székelyföldi Borzonton, szombaton elmondott beszédének tartalmát. Vona Gábor szerint toleranciára és a szükséges jogok kölcsönös biztosítására van szükség a magyar-román szövetségesi viszonyhoz. Az ellenzéki politikus erről a román politikusoknak címzett nyílt levelében ír.

A táborban történteket felidézve Vona Gábor arról írt, hogy egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: akkor is vállalják a magyar érdekek képviseletét, ha az a román állammal történő konfliktussal jár. A Jobbik elnöke szerint a román sajtó ebből azt kreálta, hogy hadat üzent Romániának. “Kérdezem Önöktől, ha a román emberek jogaiért Önöknek vállalni kell a konfliktust egy másik állammal, akkor nem ugyanazt a választ adják-e, mint amit én adtam? Ugye, hogy igen? Akkor mire ez az egész hisztéria?” – kérdezte Vona Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik