Belföld

Kétnapos országos nagybúcsú a szegedi Alsóvároson

Magyarország legrégebbi székét és a Mátyás király palásjából készült mieseruhát is megnézhetjük szombat délutántól.

A Szeged-Alsóvárosi Havas Boldogasszony Országos Nagybúcsú a Dél-Alföld legnagyobb múltú vallási ünnepe, amely minden évben nagy számban vonz visszatérő látogatókat és új érdeklődőket az ország minden tájáról, sőt a határokon túlról is.

Az idei Havas Boldogasszony Nagybúcsút egyedi tárlatvezetésekkel színesíti az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont. Szent Péter ispotálytemplom köveiből álló kőtár mellett a látogatók megismerhetjük Magyarország legrégebbi székét, Marchiai Szent Jakab ülőbútorát, valamint a Mátyás király palástjából készült miseruhát is.

Kegyhely is a templom

A több mint félezer éve épült alsóvárosi ferences templom és kolostor az elmúlt évszázadokban Dél-Magyarország missziós központjává emelkedett, kultusza a 17. században már virágzott. A törökdúlás után módosult a szerepe, amikor a szegedi parasztság ötvennél is több alföldi, vajdasági és bánsági falut népesített be – így Havas Boldogasszony napja a 18. századtól kezdve a hazatérés ünnepe is.

A hagyomány szerint 1550 körül kezdték tisztelni a ma is a főoltáron látható Szögedi Segítő Mária kegyképét. A törökök elől a templom közelében lévő Csöpörke-tóba rejtették el. Egy török katona találta meg és átadta a ferenceseknek. Számos csodát és gyógyulást tulajdonítanak a Szögedi Segítő közbenjárásának mind a mai napig. 

Keresztút, körmenet és istentiszteletek

Az ünnep szombaton délután fél 4-kor a szerzetes és papi hivatásokért mondott misével kezdődik, amelyet Barsi Balázs celebrál. Az ünnepélyes zsolozsmát követően görög katolikus liturgiára kerül sor, amelyet Szaplonczay Miklós paróchus celebrál. Este 9 órától keresztutat szerveznek a Mátyás téren, majd a halottakért mondott éjféli misével zárul a szombati nap. Vasárnap reggel 6 órakor ünnepi zsolozsmával kezdődik a program. A búcsú csúcspontja a családokért tartott szentmise és körmenet vasárnap délelőtt 9 órakor kezdődik, amelyet Gyulay Endre püspök celebrál.
Délben a betegekért, idősekért és az ápolókért mondanak szentmisét, a délutáni ünnepi zsolozsmát követően pedig a búcsú záró miséjére 18 órakor kerül sor. A Mátyás téren mindkét napon kegytárgyárusok, népi és iparművészek várják a zarándokokat és érdeklődőket.

A búcsú programja

Augusztus 3. szombat
15.30 Mise szerzetes és papi hivatásokért
Celebrál: fr. Barsi Balázs ofm
17.00 Ünnepélyes zsolozsma
18.00 Görög Katolikus liturgia
Celebrál: Szaplonczay Miklós g.k. paróchus
20.00 Rózsafüzér
21.00 Keresztút a Mátyás téren
22.00 Szentségimádás
24.00 Mise az elhunytakért Celebrál: fr. Mátyás ofm

Augusztus 4. vasárnap
06.00 Zsolozsma
07.00 Mise az édesanyai, édesapai hivatásokér
tCelebrál: fr. Horváth Achilles ofm
09.00 Ünnepi szentmise
Celebrál: Gyulay Endre püspök
12.00 Mise a betegekért, idősekért és az ápolókért
Celebrál: fr. Bán Zsolt Jónás ofm
17.15 Ünnepi zsolozsma
18.00 A búcsú záró miséje
Celebrál: fr. Bezzegh Kelemen ofm

Ajánlott videó

Olvasói sztorik