Belföld

101%-os teljesítéssel zárta a félévet a DARFÜ

Kiválóan halad a pályázati pénzek kifizetése a Dél-alföldi régióban:a DARFÜ-nek 2013 első felében több forrást sikerült lehívnia és kifizetnie a nyertes pályázóknak, mint amit eredetileg tervezett, így rendkívül hatékonyan, 101%-os teljesítéssel zárta a félévet - jelentette be dr. Kiss Imre, a fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója.

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség által kezelt regionális (DAOP) pályázatok esetében közel 14 milliárd forint uniós támogatást fizetett ki  2013 első felében gazdaságfejlesztésre, turizmusfejlesztésre,  városközpontok és települések fejlesztésére, közlekedésfejlesztésre és környezetfejlesztésre.

 

Az Ügynökség az idei évre összesen 31,2 milliárd forint uniós támogatás kifizetését vállalta, így az első félévben a tervezett összeg időarányos része már eljutott a helyi projektgazdákhoz, többek között önkormányzatokhoz, kis- és középvállalkozásokhoz. A további fejlesztési források lehívása is a tervek szerint halad -áll az ügynökség beszámolójában.

A DARFÜ eddigi pályázatkezelési tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a régióban a vállalkozói kedv egyre inkább erősödik az uniós pályázatoknak és az intézményrendszer szolgáltató, pályázóbarát jellegének köszönhetően, ezt bizonyítja például a telephelyfejlesztésre beérkezett több száz régiós projektötlet, valamint a turisztikai felhívások iránti kiemelt érdeklődés és benyújtott pályázat. Mindemellett az EU Önerő Alap létrehozásával az önkormányzatok  is segítséget kaptak, hiszen projektjeik megvalósításához az eredetileg megítélt pályázati összegen felül további önerő támogatáshoz juthattak.

A tavalyi évben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) és uniós intézményrendszerének országos szinten is rekordmennyiségű  forrást sikerült eljuttatni a Kedvezményezettekhez, melyben a DARFÜ-nek dél-alföldi Közreműködő Szervezetként  kiemelt szerepe volt: 2012-ben a Dél-alföldi régióban 38,1 milliárd forintot fizettünk ki nyertes pályázóinknak, ezzel jelentősen hozzájárultunk a fejlesztéspolitikai intézményrendszer hatékonyságához, és továbbra is azon dolgozunk, hogy a nyertes projektek sikeres megvalósítását, szakmai-pénzügyi teljesítését segítsük – mondta dr. Kiss Imre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik