Belföld

Szükség van a közös társadalmi szerepvállalásra

Harmadik alkalommal ültek le egymással a szegedi non-profit szektor és a profitorientált cégek képviselői, hogy a közös társadalmi szerepvállalásról értekezzenek.

Egy évig tart Csongrád megyében az a szerb-magyar pályázati program, melynek célja, hogy hatékony együttműködést építsen ki a civil szervezetek, valamint a kis- és közép-vállalkozások között. Három szektorközi fórumon egyeztettek a cégek és civilek képviselői arról, milyen együttműködési formákat alakítanak ki a projekt következő szakaszában. B. Balogh Edit, a Talentum Alapítvány elnöke, a projekt vezetője sikeresnek nevezte az eddigi találkozásokat, bár megjegyezte, voltak nehézségeik a szervezésben.

Pontyos Tamás szakértő előadásában konkrét példákat is említett a hatékony együttműködésre. Ha egy cég nyersanyagot, tudást, innovációt tud felajánlani a civileknek, az nem feltétlenül adomány, ahogy ezt korábban értelmezték. Lényeges, hogy a cégek partnert lássanak a civilekben, akik segítenek a természeti környezetük minőségének megőrzésében, a szociális és mentális segítségnyújtásban.

A rendezvényen Tóth Xénia, a projekt szakmai vezetője ismertette a projekt fő tudnivalóit, valamint a további rendezvények menetrendjét. Szeptemberben – a szektorközi fórumok eredményeit felhasználva – már szakmai konferencián vitatják meg az együttműködés konkrét formáit.

Időközben megkezdődtek a vajdasági projektpartnernél is azok a találkozók, amelyeken a mikro, kis- és középvállalatok és a non-profit szféra, azaz a civil szervezetek (egyesületek, alapítványok) képviselői ismerkednek egymással annak reményében, hogy a „vállalatok társadalmi felelősségvállalása” (angol rövidítésben CSR) ügyében együtt tudnak működni a jövőben. Az ősszel már szorosan összekapcsolódik a vajdasági és a magyarországi projekt, hogy a tapasztalatokat átadva, egymást segítve adjanak értelmet a projekt szlogenjének: Együtt könnyebb!

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik