Belföld

Portik–Laborc – Júliusban születhet döntés

laborc-portik (laborc sándor, portik tamás, )
laborc-portik (laborc sándor, portik tamás, )

Egyelőre arra kaphatunk majd választ, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kiket hallgat majd meg elsőként.

Óriási az a dokumentumanyag, amit át kell tanulmányozni, ezért folytatni kell az iratbetekintéseket. Ezzel együtt nyitva hagyták a lehetőségét annak is, hogy – ha indokolt – további dokumentumokat kérjenek be iratbetekintés céljából, akár a meghallgatások megkezdése után is. Arról majd csak szeptemberben döntenek, hogy szükség van-e a szeptember 30-i határidő meghosszabbítására – mondta Mile Lajos, a testület elnöke újságíróknak kedden, az albizottság zárt ülése után.

A bizottság elnöke azt is elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban meghallgatandók körének megállapításában, majd a bizottsági munka végén is vitákra számít. Feltételezései szerint ugyanis a jelentés elkészítésének időszakában már markáns politikai szándékok is megjelennek majd.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Április 30-án bejelentették, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságot állít fel. A bizottság május 14-én tartott meg alakuló ülését. Mile Lajos akkor azt mondta: a vizsgálódás első szakaszában áttanulmányozzák a kapcsolódó iratanyagokat. Ezt követően döntik majd el, hogy kiket fognak meghallgatni. A bizottság végig zárt üléseket tart, munkájuk végén határoznak arról, hogy az elkészített jelentés lehet-e nyilvános.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja korábban azt mondta: javaslatot fog tenni arra, hogy az akkori politikai felelősöket – köztük Szilvásy György volt titokminisztert és az akkori miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet is – hallgassák meg. Továbbá azt is kezdeményezi, hogy Gyurcsány Ferenc utódját, Bajnai Gordont is hallgassa meg a testület, mert – mint mondta – Laborc Sándor még az ő miniszterelnöksége idején is munkálkodott.

A Portik Tamás és Laborc Sándor ellen hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt indított nyomozást két hónappal, augusztus 7-ig meghosszabbították.

Az FN24 korábban azt írta, hogy Demeter Ervin szerint a Portik–Laborc-ügy nem „félrelépés” volt, az MSZP üzemszerűen használta politikai célokra a titkosszolgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik