Belföld

Hőségriadó: kedden extrém UV-B sugárzás várható

Ezekben a napokban fokozottan védekezni kell a napsugárzás okozta leégés ellen, 11 és 15 óra között el kell kerülni a napozást, és mindenképpen javasolt a vállat takaró póló, továbbá szalmakalap, illetve fényvédő krém használata.

Másodfokú hőségriasztást rendelt el hétfő déltől péntek éjfélig az országos tiszti főorvos. A hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés, napközben 35 fok is lehet. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a hőség elleni védekezés fontosságára figyelmeztet.

Németh Tünde közölte, hogy a dunaújvárosi önkormányzat megtette az ilyenkor szükséges intézkedéseket. A város útjait, tereit locsolóautó hűsíti. A polgármesteri hivatal valamennyi mosdóját az ügyfelek rendelkezésére bocsátották, és műanyag poharakat is elhelyeztek bennük. A hivatal „B” épületében, a 213-as tárgyalóban folyamatosan működtetik a légkondicionálót, oda bárki betérhet felfrissülni- tájékoztatta a polgármesteri hivatal szóvivője hétfő délután az MTI-t.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal mindenkit arra figyelmeztet, hogy a nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani, és 11.00-15.00 óra között semmiképpen nem ajánlott a tűző napon tartózkodni. Bőrük védelméről se feledkezzenek meg: a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel lehet felvenni a harcot. Kedden nagyon erős, a figyelmeztetési értéket meghaladó 7,8-as UV-B sugárzás várható – írta honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik