Belföld

A víz az úr a szegedi sírkertekben

A magas talajvíz és a belvízelvezetés a vissza-vissza térő gondokat a szegedi sírkertekben, amelyek miatt időközönként nem lehet koporsósan temetni.

Sokakat bántott, hogy három hétig nem lehetett temetni a Belvárosi és a tápéi temetőben a magas a majd félméteres talajvíz miatt. A gondot az jelenti, hogy a sírkertekben nincs megfelelő belvízelvezető kiépítve. A Szeged24 kérdéseire, mely szerint lehet-e már koporsósan temetni a hozzátartozóknak és tervezik-e belvízelvezető kiépítését azt a választ kaptuk  a temetőt üzemeltető Testamentum Kft. ügyvezetőjétől, hogy a Belvárosi sírkertben már lehet koporsósan temetni.

dr. Balogi Dániel arról is tájékoztatott: a belvízelvezés gondjainak megoldására a szegedi önkormányzat mint beruházó
a Szegedi Vízmű Zrt-vel közösen megrendelt a Gém Kft-nél, egy kivitelezési és engedélyezési tervet. “A kész tervet 2011. 04. 20. napján a megrendelőnek leszállította. Ebből fakadóan bízunk benne, hogy a beruházó anyagi
lehetőségeinek figyelembevételével további intézkedéseket a kivitelezéssel kapcsolatban meg tudja tenni.”

Bár az üggyel kapcsolatban politikai felhangú írások is napvilágot láttak, Tóth Tamás temetőkutató szerint a belvízelvezetés gondja abszolút szakmai kérdés lenne. A szakember megkersésünkre meglehetősen pesszimistán nyilatkozott a végleges megoldásról. Azt mondta, laikusként úgy látja, hogy sok dolgot nem lehet tenni.  

Kerestük többször is a belvízelvezetési tervet leadó Gém Kft.-t is, de nem reagáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik