Belföld

Ingyen diákutazás: titkon félig megszüntették

Medgyessy bevezette, Orbán félig elvette. Hétvégén és a szünetekben már nem utazhatnak ingyen a diákok múzeumlátogatásra.

Egy Medgyessy Péter által kiadott 2002-es kormányrendelet lehetővé tette, hogy amennyiben diákcsoportok az ország vezető múzeumaiba vagy az Országházba is ellátogatnak, az év valamennyi napján ingyen utazhassanak vasúttal a fővárosba.

A „nemzeti és egyetemes kulturális örökség javainak megismerése érdekében” született jogszabályt azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV-Start Zrt. idén április 1-től megszigorította – hívta fel a figyelmünket egy, épp osztálykirándulásra készülő pedagógus. A vasúttársaság honlapján – alig megtalálható helyen – olvasható tájékoztatás szerint az ingyenutazás ezentúl kizárólag tanítási napokon vehető igénybe. (Pontosabban csak hét közben adhatnak ki a múzeumok az ingyen utazás feltételéül szabott fogadónyilatkozatot.)

Ezentúl tehát a lelkes pedagógusok már nem utaztathatnak díjmentesen diákokat sem a nyári szünetben, sem hétvégeken azért, hogy megismertessék tanítványaikat a Nemzeti Múzeummal, a Szépművészeti Múzeummal, a Páva utcai holokausztmúzeummel, a Terror Házával vagy éppen az Országházzal.

A MÁV-tájékoztatóban továbbá ez is olvasható: „FIGYELEM! A díjmentes utazást lehetővé tevő Kormányhatározat: 2013. május 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 12-én és 2013. június 4, 5, 6, 7, 8, 9-ei napokra felfüggesztésre került!” Eltekintve a magyar nyelvet súlyosan sértő megfogalmazástól, nagyon érdekes, hogy miért pont ezek a napok lettek „inkriminálva”. Miért maradt ki például május 6. (hétfő) és 9. (csütörtök)? Miért kerültek bele a május 4–5-i, május 11–12-i és június 8–9-i hétvégék, amelyeket már a korábbi korlátozás is érintett?

Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

Külön érdekesség, hogy az utazási kedvezmény megvonásával sújtott napok között van a Nemzeti Összetartozás Napja is, a trianoni békediktátum emléknapja. Ha netán a vidéki iskolák, esetleg a határon túli testvériskolájukkal közösen meg szeretnék nézni Budapesten a Nemzeti Galériát, a Néprajzi Múzeumot, vagy netán a Parlament kupolatermében megtekintenék a Nemzeti Összetartozás Dalának keddi bemutatóját, csak megváltott vasúti menetjegyekkel utazhatnak a fővárosba.

„A többi felfüggesztett nap a középiskolákban az érettségi időszaka, az általános iskolákban a tanév utolsó napjai, azaz az osztálykirándulások időszaka. A tanárok és a szülők a következő napokban fognak szembesülni azzal, hogy elvették tőlük az ingyenes budapesti utazás lehetőségét, egy olyan osztálykirándulásét, amelyen az adott múzeumok kiállításait is megtekinthetik. Ekkor vagy visszamondják a már lefoglalt szállásokat, vagy a szülők az útiköltséget is fizetik. Ez utóbbira nyilvánvalóan nem lesz mindenkinek lehetősége, sok gyerek le fog maradni az osztálykirándulásról, sok frusztrált, elkeseredett diák lesz a következő hetekben” – írja egy pedagógus a Történelemtanárok Egylete honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik