Belföld

A kormányt bírálták a munkáspártok Pécsett és Budapesten

május 1 (május 1, )
május 1 (május 1, )

A Thürmer Gyula vezette Munkáspárt szimpatizánsai a szocializmust éltették, míg a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal a kormányzat szerintük megszorításokon alapuló politikáját bírálta.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke arról beszélt, május 1-je a munkásszolidaritás ünnepe, amit megpróbálnak tőlük elvenni, meghamisítani, és úgy beállítani, mintha semmi másról nem lenne szó, mint sörivásról és virslievésről. Közölte, ahhoz hogy ma meg tudjanak élni a munkások, nem 8, hanem 12-16 órát kell dolgozniuk, és ma rosszabbul élnek, mint a szocializmus idején, amikor szavai szerint nem voltak hajléktalanok.

Munkásőrség ruhájában

Úgy látja, ma a kapitalizmus válságban van, és ezt az Európai Unió sem tudja megoldani. A pártelnök szerint a kizsákmányoló multinacionális bevásárlóközpontokat haza kellene küldeni, saját kézbe kellene venni a mezőgazdaságot, az ipart, megadóztatni a gazdagokat, államosítani kellene az energiaellátást, a vízellátást és a közlekedést.

A pártelnök mögött állók közül többen is az egykori munkásőrség ruhájához hasonló öltözetet viseltek. Újságírói kérdésekre Thürmer Gyula azt mondta, az “egyszerűen szürke ruha”, és azért hordják, mert “ez a legegyszerűbb és legolcsóbb”. Hozzátette ugyanakkor, “lehetne ezt a ruhát hordani, akár emlékezve a múltra, akár emlékezve a jelenre”.

Pécsi vonulás

Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke a pécsi majálist megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a párt szórólapakcióba kezdett, hogy tájékoztassa a lakosságot legfőbb követeléseikről. Legyen szolidaritáson alapuló közteherviselés, többkulcsos adórendszer, a tehetős vállalatok, köztük a bankok fizessenek több adót, és történjen meg az európai szociális charta ratifikációja – sorolta. Vajnai pártja nevében sürgette a devizahitelesek megsegítését, egy új állami bank létrehozását, “amelynek célja nem a profit, hanem a hitelezés”.

Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivője azt hangoztatta: “elég volt négymillió koldus országának” lenni, elég volt abból, hogy nyugdíjasok fagynak meg a saját lakásukban, és 300 ezer gyermek éhezik Magyarországon. “Munkát, kenyeret, fedelet és európai demokráciát követelünk mindenkinek” – mondta.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal szervezésében a Széchenyi tértől a Domus parkoló melletti parkig több mint hatvanan vonultak fel vörös és Munkát, kenyeret! feliratú zászlókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik