Belföld

Szecesszió Szegeden 3. rész

A Szegeden található szecesszionista épületek között akad olyan, amely vallásokhoz kötődik -például: Új Zsinagóga, Református Palota-, valamint olyan, mely funkciót váltott és közösségi tereknek ad helyet -például: Reök Palota – ma kiállító terem és kávézó.

Reök Palota

A Reök Palota a szegedi szecesszionista épületek gyöngyszeme. Az épületet Magyar Ede tervezte Reök Istvánnak és feleségének, valamint egész családjuknak. A Palota 1906 és 1907 között épült. Fő homlokzatának, melyet a nyitott és zárt erkélyek váltakozásának üteme tör meg, a redőzött falfelületeknek, valamint a stilizált Acantus levélkoszorúknak és virágzó liliomoknak köszönhetően a Reök Palota a legszebb és legkülönlegesebb szecesszionista épület Magyarországon.
Napjainkban kiállításoknak ad helyet – számos híres, külföldi és hazai művész kiállításainak adott helyet: Chagall, Vásárhelyi, stb. – valamint az épület földszintjén egy kávézó kapott helyet.

 

Új Zsinagóga

Az Új Zsinagóga a legjellegzetesebb szecesszionista épület Szegeden. Turistákat és elhaladókat egyaránt ejt fogságba ez a, lenyűgöző méretekkel rendelkező, impozáns épület. Csodálatos növényi díszítése és belső freskói ámulatba ejtenek bárkit.
Méretét tekintve, a második legnagyobb Zsidó kegyhely Magyarországon. Építését 1900-ban kezdték meg Baumhorn Lipót tervei alapján. A munkálatokat 1903-ban fejezték be. A 48,5 m magas , monumentális épületben több stílus fonódik össze, ám ez nem zavaró a szem számára a színek harmóniájának és a stílus elemek mérsékelt használatának köszönhetően. A Zsinagóga egyik legszebb eleme a kupola, mely természetes fénnyel van megvilágítva és a Világot jelképezi. Színes ablaküvegei egy-egy zsidó ünnepet jelképeznek. A Zsinagóga csarnoka egy holokauszt emlékmű mely a szegedi áldozatok nevét tartalmazza.
A Zsinagóga különböző világi, kulturális eseményeknek ad helyet (film vetítés, koncertek, stb.).

Az épület látogatható, további információkért forduljanak az alábbi elérhetőségek valamelyikéhez:
Szeged, Jósika utca 10.
Telefon: (+36) 62/423-849
www.zsinagoga.szeged.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik