Belföld

Jó biznisz a CBA-s főnököknek a cigi árusítása

cigaretta (cigaretta, dohányház, trafiktörvény)
cigaretta (cigaretta, dohányház, trafiktörvény)

Mint arról a Szeged24 is beszámolt, kedden eredményt hirdetett a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt, és közzé is tették, kik azok, akik a következő 20 évben árulhatják majd a cigarettát az országban.

A nyertesek között ott vannak például a CBA prominens vezetői, de akad köztük művész és sikeres szivarkereskedő is – írja a Nol.hu.

A jó forgalmú fővárosi helyeken a kiskereskedelem prominenseinek nevei köszönnek vissza, mint akik lehetőséget kaptak. A nyertesek között ott vannak a CBA hazai üzletlánc vezetőségének tagjai: a harmadik és a tizenkettedik kerületben Breier László összesen öt koncessziót kapott, de mellette Gyelán Zsolt, Viszokay Árpád, Krupp József, illetve vidéken Rubóczky József, Lekeny György is több koncessziót szerzett.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: nincs tudomásuk arról, hogy a franchise-rendszerükbe tartozó vállalkozóik közül pontosan hányan és mennyi koncessziós pályázatot adtak be, ugyanakkor – fogalmazott Fodor – „kézenfekvő, hogy jó pár vállalkozás képviselője benyújtotta a dohánytermék-értékesítés koncessziós jogának megszerzésére irányuló pályázatát, hiszen üzleteik nagy része eddig is foglalkozott dohánytermék értékesítésével.”

Hosszú utat tett meg a trafiktender a kezdeti tervektől a hétfői eredményhirdetésig: a dohány-kiskereskedelem államosítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2012-ben még azzal reklámozta, hogy a multik helyett magyar kisvállalkozók – köztük tartós munkanélküliek vagy csökkent munkaképességűek – teremthetnek majd önálló egzisztenciát a dohány kiskereskedelméből. Összességében 5-10 ezer család juthat majd így megélhetéshez – fogalmazott az azóta jegybankelnökké lett Matolcsy.

Később kiderült, hogy a megváltozott munkaképességűekre vagy a tartós munkanélküliekre való hivatkozás jobbára csak retorikai fogás volt. A december közepén kiírt trafikpályázat feltételeiből már világosan kiolvasható volt, hogy csodák nincsenek: csak annak lesz érdemes indulni a pályázaton, aki mögött valamilyen nagyobb, tőkeerős szereplő – dohány-nagykereskedő vagy kiskereskedelmi lánc – áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik