Belföld

Csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Árad a Tisza (Árad a Tisza)
Árad a Tisza (Árad a Tisza)

A kedvező időjárási körülményeknek és a védekezési munka eredményének köszönhetően tovább csökkent a belvízzel borított területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén.

Kozák Péter védelemvezető közölte, az igazgatóság területén 34 850 hektárt borít belvíz, ez az érték néhány napja a 40 ezer hektárt is meghaladta.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-Vizig) egy belvízvédelmi szakaszán harmad-, öt belvízvédelmi szakaszán másod-, két belvízvédelmi szakaszán pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés. Az igazgatóság harminc üzemelő szivattyútelepe közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett 24 órás üzemben működik, a berendezések pénteken 3,9 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Négy önkormányzatnál van belvízi védekezés, Székkutason másod-, Kisteleken, Kunszentmártonban, Tiszaszigeten elsőfokú készültség mellett – közölte az ATI-Vizig igazgatója.

Az Alsó-Tiszát elérte a Hármas-Körös vízhozamcsökkenése, ennek hatására az áradás intenzitása Csongrádnál mérséklődött, Szegednél a vízállás – a másodfokú készültség szintje alatt – stagnál. ATI-Vizig működési területén 78 kilométeren első, 153,5 kilométeren másod, 21 kilométeren – a Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni térségében – harmadfokú árvízvédelmi készültség van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik