Belföld

600 gyermek verselt Győrben

A Költészet Napján városszerte rendezvények várták az irodalomkedvelőket. A belvárosi utcákon 634 József Attila mű csendült fel.

1905. április 11-én, Budapesten született József Attila. Az egyik legnagyobb magyar költő születésének évfordulóján immár 49 éve, azaz 1964 óta ünnepeljük a Költészet Napját. Csütörtökön országszerte közös verseléssel, felolvasóestekkel tisztelegtek az irodalom előtt, nem volt ez másként Győrben sem.

Miksi Attila és Kiss Balázs ötlete nyomán például több mint 600 diák szavalta el József Attila 634 művét úgy, hogy a belváros utcáin szinte mindenhol találkozhattak a járókelők fiatal versmondókkal. A résztvevők előzetesen regisztrálhattak a felhívásra, majd csütörtökön a Széchenyi téren felolvashatták a kapott költeményt. Természetesen az önkormányzat szívesen támogatta a kezdeményezést. „Nagyon örülök, hogy Győrben kiváló kulturális programokat tudunk kínálni a lokálpatriótáknak és a városba érkező vendégeknek egyaránt, az év bármely szakában. De talán ennél is fontosabb, hogy vannak olyan civil szervezetek illetve személyek, akik olyan színvonalú eseményeket szerveznek, mint ez a mostani. Amikor a hétköznapokban rohanunk, vagy keresgélünk az interneten, már nincs időnk a versekre és ez nagy baj. Remélem, hogy az ilyen jellegű megmozdulások felhívják az emberek figyelmét arra, hogy néha üljenek félre, vegyenek elő egy-egy verseskötetet és mélyedjenek el az irodalomban” – hangsúlyozta dr. Somogyi Tivadar, alpolgármester, aki személyesen köszöntötte az akció résztvevőit. „Nagyon szeretem az irodalmat, fiatal koromban rengeteg verset olvastam, sőt írtam is, de arra már jobb nem emlékezni. Most inkább a próza és a tényfeltáró riportok felé húz a szívem, de kedvelem a szépirodalmi köteteket is” – árulta el a Győr24-nek az alpolgármester.

A verses délután atyjai is hasonlóképpen állnak az irodalomhoz és a költészethez, ezért is volt fontos számukra, hogy minél többen elmenjenek a rendezvényre és így emlékezzenek az egyik legnagyobb magyar költőre. „Mikor megszületett a gondolat, megkerestünk iskolákat és mindenhol szívesen fogadták a felhívásunkat. A résztvevő gyerekek 2-3 percre megállították a nyüzsgő belvárosi életet, és ez fantasztikus érzés volt” – mondta Miksi Attila.

Természetesen a Győr24 is ott volt a közös versmondáson, a Baross úton például csak úgy zúgtak a költői szavak és mondatok, melyet egy idős hölgy csak úgy kommentált: „Gyerekek, ti ezt olvassátok? Én 60 éve tanultam, de veletek együtt szavaltam! Sebaj, nagyon ügyesek voltatok!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik