árvíz (árvíz, )
Belföld

OKF: még mindig a víz az úr

Balla István
Balla István

2013. 04. 08. 20:15

A hétfői napos idő sem csökkentette a belvízzel elöntött területek nagyságát, és jó néhány folyón van érvényben az árvízvédelmi készültség legmagasabb fokozata.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósága (BM OKF) tájékoztatása szerint eddig példa nélküli mennyiséget, 750 ezer köbméter vizet vezettek ki a vízügy szakemberei az elmúlt 24 órában a Hortobágy-Berettyóból. Ebben a térségben, Karcag, Kisújszállás és Mezőtúr körzetében a legnehezebb a belvízi helyzet, több mint 31 ezer hektár áll víz alatt.

Szolnokon a hullámverés ellen lefóliázták a belvárosi védvonal egyes szakaszait, a fóliát zsákokkal rögzítették. A Tisza a jelenlegi előrejelzés szerint Szolnoknál az esti, késő esti órákban éri el a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet, hétvégére pedig várhatóan Szolnokon is eléri a harmadfokú védelmi készültségnek megfelelő vízmagasságot. A védekezési munkák miatt a Tisza töltésein korlátozták a közlekedést.

Egyházaskesző és Nemesgörzsöny térségében továbbra is stagnál a Marcal folyó vízszintje. Hétfőn Veszprém megye árvízzel érintett térségében négyszáz hivatásos állományú és önkéntes dolgozott váltásokban.

Csongrád megyében változatlanul hét településen zajlik belvíz elleni védekezés, hat helyen elsőfokú a készültség, ennél magasabb fokozat már csak Székkutason van érvényben.

Változatlanul harmadfokú készültség van érvényben Békés megye valamennyi folyóján, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön és a Fehér-Körösön is. Utóbbi vízszintje azonban az elmúlt órákban minimális mértékben csökkent.

Fejér megyében újabb területen omlott le a föld Kulcs Duna-parti löszfaláról, a Deák Ferenc utca és a Temető utca között a talajcsúszás miatt akácfák fordultak ki a földből. Az érintett területen lévő ingatlanokban 2010 óta nincs közműellátás, és a lakhatás sem engedélyezett. A kifordult fák ágai két épületet veszélyeztetnek. Kulcson a talajsüllyedés mellett a belvíz is gondot jelent, ezért a település polgármestere hétfőn harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

Hajdú-Bihar megyében Debrecen területén három helyszínen 12 tűzoltó hat gépjárművel és három szivattyúval dolgozott a felgyülemlett csapadékvíz eltávolításán.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hétfő délutántól újból járható a Dédestapolcsány és Tardona közötti mellékút, amelyet korábban vízátfolyás miatt zártak le a forgalom elöl. Az árvíz miatt ugyanakkor továbbra sem lehet közlekedni Muhi és Köröm, a 26-os számú főút és Sajókaza, valamint a Sajóörös és Kesznyéten közötti mellékúton, illetve az ároktői komphoz vezető úton.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben beszámolt az ár- és belvízi védekezés adatairól, és elmondta azt is, hogy az az elmúlt 24 órában 3468 vízügyi dolgozó és “külső erő” vett részt, a védekezés napi költsége pedig 163 millió forint volt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.