Belföld

Nobel-díjasokat várnak az OTDK szegedi döntőjére

A Szegedi Tudományegyetemen az OTDK négy szekciójának döntőjét tartják április elején. Az eseményen két Nobel-díjas tudós is részt vesz.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia 4 szekciójának döntőjét a Szegedi Tudományegyetem rendezi meg. Szabó Gábor rektor ezt a megmérettetést a tudományos pálya szinte kihagyhatatlan lépcsőjeként jellemezte.

Szegeden március 25-27. között az állam- és jogtudományi, április 2-4. között a biológiai, április 2-5. között az orvos és egészségtudományi, április 4-6. között a testnevelés- és sporttudományi részleg versenyét tartják. Területáganként körülbelül 400 diák érkezését várják. Nem csak az ország különböző egyetemeiről, középiskoláiról jönnek a résztvevők, hanem határon túli magyar felsőoktatási intézményekből is.
A tudományterületek zsűrije közé számos ismert szakembert várnak; Paczolay Péter az Alkotmánybíróság elnöke, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke illetve Révész T. Mihály, az ORTT első elnöke is értékeli az előadásokat.

A tavalyi Szent-Györgyi Konferencia sikere nyomán idén is két Nobel-díjas tudós, Aaron Ciechanover izraeli kémikus és Bert Sakmann német fiziológus látogat Szegedre. Ők április 2-án és 5-én részt vesznek kerekasztal beszélgetésekben, illetve több középsikolábán találkoznak a diákokkal.

A beadott dolgozatok között számos különleges, meglepő témacím felfedezhető. A jogtudomány területén például a telejóslás jogi megközelítését elemzik, illetve a horgászat környezetjogi kérdéseit. A díjak többsége meglepetés, de a biológiai szekción például a legjobb munkákból gyűjteményes kötetet adnak ki és a szükséges kutatási munkában is segítséget nyújtanak.

Több szabadidő programot szerveznek a versenyzőknek. A Szegedi Nemzeti Színházban néptáncgálára, filmvetítésére, szabadabb tudományos előadásra vagy JATE buliba is elmehetnek a résztvevők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik