Belföld

Diszkriminálják az Egyenlő Bánásmód Hatóságot?

Nem segítik a Hatóság munkáját több településen, nem hirdetik ki az ügyfélszolgálat időpontját, nem szívesen biztosítanak helyiséget.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársaként negyedik éve járja Csongrád megyét Szabóné Dr Kiss Éva. Havonta egyszer szinte minden településre eljut, az elmúlt években a legtöbben Makón és Csongrádon keresték fel az ügyfélszolgálatot. Ezekben a városokban jó előre „beharangozzák” a fogadóórák időpontját, meghirdetik az ingyenes, minden lakoshoz eljutó lapokban és megfelelő, mindenki számára könnyen megközelíthető helyiséget is biztosítanak.

Háromszor annyi ügyfél

Most, hogy folyik a kampányunk, megnövekedett a bennünket felkereső panaszosok száma, de az még mindig nem igazán világos a magukat hátrányos helyzetben érzők számára, hogy milyen ügyekben jogosult intézkedni az Egyenlő Bánásmód Hatóság – ültet le a szolgálat végén Szabóné Dr Kiss Éva. Mostanság a sláger – folytatja a képviselő – a rokkantsági felülvizsgálat. Nagyon sokan hátrányosabb helyzetbe kerültek. Ma is csak ezzel a problémával kerestek fel többen. Az egyik hölgy majdnem sírva mesélte el, hogy 37000 forintra csökkent az ellátása, három gyermeket kell eltartania egyedül. Ilyen esetekben nem tudok mit tenni, csak lelki támogatást tudok nyújtani. Nagyon nehéz. Rengetegen keresnek fel kilátástalan helyzetükből kiutat keresve, de az EBH feladata más, részben ezért is indítottuk a kampányt: egyfelől értsék meg az emberek, hogy pontosan milyen helyzetekben tudunk segíteni, másfelől azok, akiknek ilyen gondjuk van, ne törődjenek bele hátrányos helyzetükbe.

A diszkrimináció sok ügyre ráhúzható, de nehezen bizonyítható

Sokan keresnek meg bennünket mostanában, többnyire névtelenül, hogy nem az kap közmunkát egy településen, aki valóban rászoruló, hanem a polgármester barátja stb…Ilyenkor nagy általánosságokat mondanak, félnek a konkrétumok kimondásától. Ilyen esetekben végképp nem léphetünk, s nem is biztos, hogy a mi feladatunk. Az is igaz – folytatja a képviselő, – hogy a diszkrimináció sok helyzetre ráhúzható, de bizonyítani nagyon nehéz. Egy úr hívott fel a napokban, szerinte ami most folyik a munkahelyeken, az az úgynevezett Ratkó – gyerekek diszkriminációja. A mai 55-60 évesek, ha elveszítik állásukat, szinte teljességgel reménytelen, hogy újra állást találjanak. Elméletnek érdekes – mosolyog Dr Kiss Éva, – de természetesen ezzel nem tudunk mit kezdeni. Még az előbbi elmélet konkrét változatát is nehéz bizonyítani. Szintén nemrégiben keresett fel egy 57 éves hölgy, állítása szerint a kora miatt nem kapott meg egy munkát. Ritkán megfoghatók ezek az ügyek, előfordul, hogy a pályázati kiírásból kiderül, hogy a jelentkező valóban képes elvégezni a munkát, sőt a legképzettebb az aspirálók közül. Igen ám, de a munkaadók is felkészültek, még utalást sem tesznek a kívánatos korra, illetve az interjún sem hangzik el a fiatalos csapat. Sajnos rengeteg esetben csak a vigasz az, amit nyújtani tudunk.

Mindenkit meghallgatunk

Nem is küldök el természetesen senkit, megpróbálom mindenkivel, akit sérelem ért (mert sérelemből van bőven) tisztázni azt, hogy hova fordulhat, ahol a panaszára jogorvoslatot találhat. A mi asztalunk a valamilyen védett tulajdonság miatt ért sérelem. Természetesen ilyen esetünk is akad bőven. Éppen folyamatban van egy ügy, amelyben egy fiatalembert a nemi mássága miatt elbocsátották. No, nem csak úgy. Az érintett férfi törvényesítette a kapcsolatát, azt nyilvánosságra is hozta a munkahelyén is. Közvetlen munkatársait nem zavarta a helyzet, de a munkahelyi vezető többször ki is fejezte ellenérzését. Majd sorozatosan teremett olyan helyzeteket, hogy a sértett fegyelmiket kapott, aminek a felmondás lett a vége. Remélem, sikerrel zárul az eljárás.

A büntetés

Hatóságunk bírságot is kiszabhat és a honlapunkra feltesszük a diszkriminációt elkövető cég nevét. Ha valamely vállalkozó, cég, munkahely felkerül a listánkra, az mínusz pontokat jelent adott esetben egy uniós pályázati pontrendszerben.

Amikor 2005- ben magalakult a Hatóság, arra gondoltunk, hogy rengeteg cigányságot érintő ügyünk lesz. Ehhez képest alig találkoztam ilyennel Csongrád megyében. Talán a szervezetlenségük miatt. Csongrádon volt egy eset, amikor szórakozóhelyekre nem engedtek be roma fiatalokat. Ott a helyi cigány érdekvédő összefogta a sértetteket, úgy kerestek fel bennünket. A szórakozóhelyek bezártak, orvosoltuk a panaszt.

Ne tűrjünk

A még márciusban tartó kampányunk során hasznos volna, ha minél többen megértenék, hogy miért is dolgozunk. Ha valakit védett tulajdonsága miatt hátrányos megkülönböztetés ér, akkor forduljon hozzánk. De akkor jöjjön! Sajnos volt olyan fiatalember, aki ugyan megkeresett azzal, hogy meleg, ki nem rúgták a munkahelyéről, de naponta kell elviselnie megaláztatásokat. Tudja – fejezi be a beszélgetést a képviselő – néha elborzadok, mennyi megaláztatást eltűrnek emberek, csak azért, hogy megmaradjon a munkahelyük. A fiatalember is eljött, elmondta, de nem akarta, hogy eljárásunkat elindítsuk, félt, hogy azonnal elveszíti a munkahelyét. Ennyire kiszolgáltatottak vagyunk. Ha valaki nem mer lépni, azon nem tudunk segíteni, csak meghallgatjuk, pedig tehetnénk ellene.

Szlavkovits Rita

Ajánlott videó

Olvasói sztorik