Belföld

Legmagasabb fokozatban a hókotrók

hokotro(210x140)(3).jpg (hókotró, )
hokotro(210x140)(3).jpg (hókotró, )

Hajnal óta esik a hó az ország egyes részein, de a főútvonalak tiszták. Lesz, ahol még vasárnap is havazani fog.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) hókotrói az éjszaka folyamatosan dolgoztak a budapesti utakon, a főútvonalakat megtisztították, a közösségi közlekedés pedig elindult – közölte a társaság szombaton.

Közleményük szerint szombaton hajnali három óra óta ismételten, változó intenzitással és területi eloszlásban, változó halmazállapotú csapadék esik. Budán a magasabban fekvő területeken hó, lejjebb havas eső, a pesti városrészben eső esik. Az FKF a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban végezte az utak síkosságmentesítését: a főutak jól járhatóak, a mellékutak többségét is megtisztították.

Az FKF az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a ferihegyi gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik.
Arra kérik a tulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokon takarítsák el a havat a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

Nincs járhatatlan út az országban

Intenzíven havazik az ország nyugat-dunántúli területein, járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton reggel.

Közleményük szerint a közútkezelő csaknem 600 szakembere több mint 210 munkagéppel dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. A folyamatos munkavégzés ellenére a csapadékkal érintett területeken több helyen is havas útszakaszokra számíthatnak a közlekedők a fő- és mellékutakon egyaránt.

A tájékoztatás szerint a Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyében változó intenzitással havazik, Komárom-Esztergom és Pest megye területén elszórtan havas esőre vagy esőre kell számítani. Másutt az országban csapadékmentes az időjárás.

A fő- és mellékutak burkolata a havazásban érintett területeken többnyire havas, helyenként latyakos. Komárom-Esztergom és Pest megyében a korábbi havazás nyomán még latyakosak az alsóbbrendű utak, máshol az országban vizes, nedves a fő- és a mellékúthálózat.

A csapadékos területeken jelentősen romlottak a látási viszonyok, átlagosan 100-300 méter között alakul a belátható út hossza.

Havas hétvége

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint szombaton túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható csapadék, nyugaton további kiadós havazás, az ország középső részén és északkeleten eleinte havas eső, majd eső várható. Az Alföldön csak elvétve fordulhat elő gyenge havas eső, illetve kisebb eső. A délkeleti szél többfelé megélénkül, az ország középső részén meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2 és 8 fok között alakul, de nyugaton 0, a Tiszántúlon 10 fok körüli értékek is lesznek. Késő este többnyire 1 és 7 fok között lesz a hőmérséklet.

Vasárnap sokfelé várható ismétlődő eső, zápor, nyugaton, északnyugaton eleinte havas eső, havazás is. A keleti, délkeleti szél több helyen megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2, +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2, 9, a Tiszántúlon 10, 14 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik