Belföld

Betegsége miatt vonul vissza XVI. Benedek

A pápa lemondását több egyházi és sajtóforrás is XVI. Benedek megromlott egészségi állapotával magyarázta hétfőn, bár ezt korábban cáfolták hivatalos körök.

XVI. Benedek lemondására “egészségi állapota” miatt került sor – hangoztatta Salvatore Fisichella, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke hétfőn este, a RAI olasz közszolgálati televízióban.

Fisichella érsek hozzátette, hogy az egyházfő lemondását követően a Vatikánban sem marad sokáig. Lemondása után a Róma-közeli Castelgandolfo pápai rezidenciájára költözik, majd innen a Vatikánon belüli Mater Ecclesiae kolostorba. “A kolostort is előbb-utóbb el fogja hagyni, és máshova vonul vissza” – mondta Fisichella.

A l’Osservatore Romano szentszéki napilap hétfői száma arról írt, hogy a pápa már hónapokkal korábban meghozta döntését, amelyet tavaly márciusi, Mexikóban és Kubában tett látogatása óta mérlegelt.

XVI. Benedek azért mond le, mivel beteg – jelentette ki Gianluigi Nuzzi, az Il Fatto Quotidiano napilap újságírója, a Vatileaks-botrány kirobbantója.

A Dagospia.it jól értesült olasz politikai-bulvárportál az egyházfő betegségét is ismerni vélte.

A lemondás bejelentését követő vatikáni sajtótájékoztatón Federico Lombardi, szentszéki szóvivő tagadta, hogy XVI. Benedek betegség miatt távozna. Ugyanakkor a pápa betegségét firtató kérdést a szóvivő “találónak” nevezte.

“Nem csak XVI. Benedek bejelentése, az új pápát megválasztó konklávé is meglepetés lesz” – jegyezte meg Marco Ansaldo, a La Repubblica Vatikán-szakértője, aki szerint “nagy mérkőzés zajlik majd az olasz bíborosok között”. Szerinte a következő pápa több mint valószínű olasz lesz: “A lengyel II. János Pállal több mint ötszáz év után először választottak nem olasz pápát. Őt is külföldi pápa követte, most ismét az olaszokon a sor” – mondta.

A vatikanista újságíró szerint a következő egyházfő “testben-lélekben erős és fiatal lesz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik