Belföld

Játék a Somogyi-könyvtárral

Jeney Barbara
Jeney Barbara

2013. 02. 09. 07:10

Több vetélkedővel készül a Somogyi-könyvtár februárra, márciusra. A kicsiktől a nagyokig mindenkinek készülnek fejtörőkkel.

Mátyás a világpolitika színpadán címmel hirdet startégiai jékot a szegedi Somogyi-könyvtár és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület iskolások számára. A pályázóknak 3-5 oldal terjedelemben, a megadott források ismeretében (a 15 éves uralkodó helyébe képzelve magukat) saját birodalomépítési stratégiájukat kell bemutatniuk. Történelmi tényekből kiindulva, a korabeli politikai és társadalmi viszonyok figyelembevételével születhetnek egyéni elképzelések is Mátyás király birodalmának újragondolására.

Birodalomszervezői elképzeléseikkel 2013. március 7-ig nevezhetnek az általános iskola felső tagozatosai és a középiskolások a könyvtár honlapján.

Keresd a kódot! – játékos vetélkedősorozat a láthatatlan egri remete emlékére

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára februártól augusztusig tartó, hétfordulós játékos vetélkedősorozatot hirdet, Keresd a kódot! címmel. A vetélkedőre bárki benevezhet, aki kedvet érez a havonta megújuló feladatsorok megoldásához, s az azokért kapott titkosírás részletek megfejtéséhez.

Az avatatlan szemek előtt elrejtett írás nem állt távol a nagy írótól sem, hiszen Gárdonyi Géza titkosírással vezette naplóját, amely 1922-től, az író halálától egészen 1965-ig megfejtetlen maradt.

Forrás: sikerado.hu

Z. Szalai Sándor írja Gárdonyi Géza titkosírással írt Titkosnaplójáról:

„Közel ötven esztendeig nyugtalanította-izgatta az érdeklődők figyelmét az a vaskos kötet, melyet Gárdonyi Géza titkosírással írt. Mint rejtélyes és féltett relikviát őrizték az egri emlékmúzeumban, s mivel tartalmát, hasznát, valamint latin betűs címfelirata (a Tibetan grammar) értelmét nem ismerték, titkosnaplónak vélték s keresztelték el.”

További információ a Titkosnaplóról: http://mek.oszk.hu/07000/07048/07048.htm

További részletek a vetélkedőről: http://www.sk-szeged.hu/1219

Színházi – könyvtári játékok

Hogyan kapcsolódik Szegedhez Mária főhadnagy zeneszerzője? Mi volt Pipás Pista leánykori neve? Melyik híres meseíró műve alapján készült a Pomádé király új ruhája című opera szövegkönyve? Mi annak a regénynek a címe, amelynek egyik fejezetét dolgozza fel a Zerline, a szobalány története című színmű? – … és még számtalan ehhez hasonló kvízkérdésre vár választ a Somogyi-könyvtár mind azoktól, akik szívesen kutakodnak egy-egy izgalmas információ után, vagy éppen ajándékáron szeretnének színházjegyet nyerni

A Szegedi Nemzeti Színház sokszínű repertoárjával várja látogatóit. A kínálat megtekintése előtt (vagy után) a Somogyi-könyvtár játékra hívja az érdeklődőket.

További részletek a Somogyi-könyvtár honlapján: http://www.sk-szeged.hu/459

Szabo-Gabi(430x286).jpg (Szabó Gabi)Szabó Gabi a Pipás Pistában
Forrás: Szegedi Nemzeti Színház

Kerestetik Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése – 3 megyés olvasási vetélkedő

A nemes vetélkedést a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár a kecskeméti Katona József Könyvtárral és a Békés Megyei Tudásházzal és Könyvtárral közösen indította el. A versenyen a három megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád) településeinek könyvtárai, valamint olvasóik vehetnek részt. Az a település lesz a nyertes, vagyis a Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése, amelynek lakói (1 lakosra számítva) a legtöbb könyvet olvassák el a 200 könyvet tartalmazó listáról a vetélkedő időtartama alatt, vagyis 2012. februárjától július végéig.

A játékban résztvevő települések minden elolvasott könyv után 1 pontot kapnak. (A könyv elolvasását az ellenőrző teszt helyes kitöltése igazolja.) Az összesített pontszám a települések lélekszámának arányában kerül kiszámításra.

A három megyére kiterjedő játék nyertes településének könyvtára 150.000,- Ft értékű könyvvásárlási utalványt kap jutalmul.

További részletek: http://olvasodelalfold.sk-szeged.hu/?page_id=30

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.