Belföld

Szegedről is indul éhségmenet a fővárosba

A kilenc megye – közöttük Csongrád – tiltakozói az Országgyűlés jövő hétfőn kezdődő tavaszi ülésszakának kezdetére érnek majd fel Budapestre - írja a szeged.hu

A tiltakozó akció célja, hogy a résztvevők felhívják a kormány figyelmét a közfoglalkoztatottak és a munka nélkül tengődők tarthatatlan helyzetére – közölte sajtótájékoztatón Ménesi Imre önkormányzati képviselő.

Ménesi Imre elmondta azt is, hogy a tavaly megalakult Közmunkások Szakszervezete által pontokba szedett kérések süket fülekre találtak a kormánynál, ezért ma már követeléssekkel állnak elő. Azt szeretnék elérni, hogy a jelenleg mindössze 47 ezer forintos közfoglalkoztatotti bért emeljék fel a korábbi, 2010-es szintre, azaz 60 ezer 200 forintra. Az önkormányzati képviselő emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány 13 ezer 200 forintot vett el havonta a közfoglalkoztatottaktól, akiknek szinte semmi joguk sincs.

A közmunkásoktól is értékteremtő munkát követel meg a törvény, ezért cserébe ezzel arányos, azaz legalább minimálbért kellene nekik is fizetni. Szeretnénk azt elérni, hogy ne csak 3 hónapot dolgozhassanak, hanem egész évben legyen munkájuk a közfoglalkoztatottaknak is. Ezeket az embereket hátrányosan megkülönböztetik azzal is, hogy nekik semmilyen pótszabadság nem jár.

Ménesi Imre elmondta azt is, szeretnék elérni, hogy egy családon belül legalább egy közfoglalkoztatott legyen, hogy senki se maradjon teljesen jövedelem nélkül. A jelenlegi szabályozás szerint a pályakezdők tanulmányaik befejezését követően egy évig nem jelentkezhetnek közmunkára, a képviselő szerint ezt az időt négy hónapra kellene csökkenteni, hiszen a pályakezdők között közel háromszor annyi a munkanélküli, mint az idősebb korú lakosság körében. A Közmunkások Szakszervezete követeli továbbá a „rabszolgamunkára” kényszerítő Munka Törvénykönyvének visszavonását, a gazdagoknak kedvező, igazságtalan egykulcsos személyi jövedelemadó eltörlését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik