Belföld

Semjén: béke a magyar zarándokok miatt fontos

Fontos, hogy rendezett viszonyok legyenek, és a magyarokat mindenütt szeretettel fogadják – véli a közel-keleti békével kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt simított egyet az örmény kapcsolaton is.

Semjén Zsolt, miután Izraelben és a Palesztin Hatóság területén egyházi vezetőkkel találkozott, kifejtette, hogy “a világi politikai fejleményeken túlmenően fontos a Szentföld spirituális háttere is”. Majd arról beszélt, hogy történelmileg Szent István óta mindig közvetlen kapcsolat volt a Szentföld és Magyarország között. “Korunkban is nagyon sok magyar zarándok jön, ezért is nagyon fontos, hogy rendezett viszonyok legyenek, és a magyarokat mindenütt szeretettel fogadják” – fejtette ki.

Semjén Zsoltot csütörtökön fogadta Fuád Tvál jeruzsálemi latin pátriárka, Theofilosz görög ortodox pátriárka és a január 24-én megválasztott új örmény apostoli pátriárka, Nurhan Manougian is.

Az örmény pátriárkánál tett látogatását a miniszterelnök-helyettes különösen fontosnak ítélte, mert – mint mondta – “Örményországgal és az örmény közösségekkel volt bizonyos feszültség az azeri kiadatás ügyében”. Semjén Zsolt tájékoztatta a pátriárkát arról, hogy “Magyarország mindig kiadja az illetőt ilyen esetben, ha a jogi feltételek fennállnak. Azerbajdzsán ígéretet tett arra, hogy nem adnak amnesztiát”. A pátriárka megértette a helyzetet, azt mondta, hogy ami megtörtént, megtörtént, és lezártnak tekinti az ügyet – mondta a magyar politikus.

Jóna Mecger askenázi főrabbit találkozójukon Semjén Zsolt magyarországi látogatásra hívta meg, “amit a főrabbi örömmel fogadott”.

Betlehemben megbeszéléseket folytatott Ziad Bandakkal, Mahmúd Abbász palesztin elnök keresztényügyi főtanácsadójával, aki egyben a Születés Temploma felújításának miniszteri biztosa. Magyarország elsőként járult hozzá a templomegyüttes felújításához, és miután más országok is bekapcsolódtak, megindulhat az építkezés.

“Ezerötszáz év után aktuális egy tatarozás, ezzel kapcsolatosak megbeszéléseink. Szeretnénk, hogyha Magyarországról mesterek részt vehetnének ebben az építkezésben”- mondta el a miniszterelnök-helyettes.

“Talán a balansz kifejezés írja le pontosan az Európai Unióban is képviselt magyar politikai álláspontot. Véleményünk szerint a palesztinoknak joguk van a saját államra, és Izraelnek joga van a teljes biztonságra. És a feleknek ezt tárgyalásos úton kell rendezniük, amihez Magyarország erejéhez mérten minden segítséget megad” – mondta.

Semjén Zsolt pénteken a Jad Vasembe, a holokauszt jeruzsálemi múzeumába látogatott el, ahol megkoszorúzza az áldozatok emlékhelyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik