Belföld

Székely zászló a budafoki hivatalon

A XXII. kerületi önkormányzat arra kéri a magyarországi településeket, hogy tűzzék ki a székely zászlót hivatalaikra, szolidaritásuk jeleként.

Az önkormányzat hétfőn közleményben tudatta, hogy Szabolcs Attila (Fidesz–KDNP) polgármester és Németh Zoltán (Fidesz) országgyűlési képviselő szolidaritást vállal a székelyföldi településekkel szimbólumaik szabad használatáért folytatott küzdelmükben. A kerület kitűzi a székely zászlót a városházára.


Székely zászló a Parlament előtt (Fotó: MTI / Kovács Attila)

Mint írták, az Európai Unió alapvető értéke az identitás szabad vállalása, nem lehet kérdés, hogy szabad-e egy régió szimbólumait a helyi közösségek falvai, városai polgármesteri hivatalának épületére kitűzni.

Bírálták, hogy a székelyföldi önkormányzatok vezetőit pénzbírság fenyegeti, ha az ősi jelképeikből született lobogót kitűzik. A kerület felhívást intézett a többi magyarországi településhez, amelyben arra kérik őket: vállaljanak szolidaritást a székelyföldi polgármesterekkel és valamennyi erdélyi magyarral, hogy érezzék, nemcsak a paragrafusokban él a nemzeti összetartozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik