Belföld

Belestünk a győri vasútállomás kulisszái mögé – Fotó, videó!

Feljutottunk az állomás irányítótornyába, hogy lássuk, honnan felügyelik a vonatokat, váltókat és a hangosbemondást.

Bizonyára sokan jártak már Győr vasútállomásán, még akkor is, ha nem szálltak vonatra. Naponta több ezer utas fordul meg ezen a helyen, hiszen a munkába, iskolába igyekvők mellett a nagyobb távolságokra utazók száma is jelentős. A város négy vasútvonal – a 8-as, 1-es, 10-es és 11-es – gócpontja. Intercity, teher, személy és gyorsvonatok érkeznek, valamint indulnak innen. Jelentős a nemzetközi forgalom is, hiszen Bécs és más nyugati nagyvárosok felé is Győrön keresztül jutnak el a szerelvények.

Az állomásfőnökség jóvoltából megtudtuk, hogy 183 személyszállító, 192 tehervonat fordul meg egy nap alatt az állomáson. Győr egyedi eset, mivel az intenzív forgalomhoz képest kevés vágánnyal rendelkezik, s mivel a város központjába ékelődik, nincs lehetőség az személypályaudvar bővítésére. A vasutasok a vágánykapacitást úgy használják ki, hogy egy vágányról több szerelvényt is indítanak. Ezzel nyilván minden utas szembesült már. A forgalmi szolgálat szerint a győriek megszokták ezt a rendszer, de a hangosbemondó és az információs táblák is figyelmeztetnek arra, hogy az adott vágányon több szerelvény áll és melyik végéből hova indul a vonat.

Az állomás jellegzetessége még, hogy Magyarországon itt működik a legmodernebb biztosítórendszer, mely a vonatok mozgását, a jelzőfényeket és a váltókat is felügyeli. 2008-ban telepítették az osztrák cég által épített berendezést, ám ezekből az újításokból az utasok nem sokat vehettek észre. Egészen idáig.

A Győr24-nek lehetőségi nyílt arra, hogy a modern technikai hátteret, azaz a kulisszák mögötti világot is bemutassa az utasoknak. Fent jártunk a pályaudvar irányítótornyában, ahol az egész állomás életét felügyelik.

A teremben monitorokon látható Győr vasútvonal-hálózata, illetve a vonatmozgások irányításához szükséges információ. Az irányítópultoknál két vasutas dolgozik, egy főrendelkező és egy azonos végzettségű kollégája, akik afféle kapitány-elsőtiszt viszonyban állnak. Az állomás körzetében működő 90 váltót már a számítógép segítségével állítják, ugyanígy a jelzőfényeket. A váltók fűtését szintén innen ellenőrzik, mely az irányítók elmondása alapján hatalmas segítség a téli időszakban. A rendelkezők rádión is kommunikálhatnak a mozdonyvezetőkkel, tolatásvezetőkkel. Az új biztosítóberendezés hatására a tolatási műveletek is biztonságosabbá váltak, mivel már ezeket a mozgásokat is felügyeli az elektronika. Ezt az újítást kívülállók főleg úgy vehetik észre, hogy a Baross hídról nézve sötétedés után kék jelzőfényeket látnak az állomás Újlak utca felőli oldalán. A misztikus jelzőfények a tolatást tiltják, illetve engedélyezik.

A berendezés rengeteg hibalehetőséget kizár, s az emberi mulasztásokat is kiküszöböli. A számítógépes technika egy teljesen zárt rendszerben működik, mely védett a külső támadásoktól.

A régi irányítóközpont a Nádor aluljárónál üzemelt, onnan kellett átköltöztetni új helyére, a posta épületének Baross híd felőli részére. Tíz nap alatt történt meg az áttelepítés. Ezalatt természetesen nem állhatott le a vonatforgalom, ezért az állomás dolgozói a berendezések nélkül navigálták a vonatokat, a szigorú szabályok betartása mellett.

Az utasokhoz közvetlenül a hangosbemondás és az információs táblák kiírása jut el. Ezeket szintén a „toronyból” vezérlik. Az automatika itt is nagy segítség, de a biztonság kedvéért még a régi, nyomtatott szövegkönyv is kéznél van, mely tartalmazza az összes sablonszöveget. A győri állomáson, a közismert hírolvasó, Szalóczy Pál hangja mellett élőszavas tájékoztatás is hallható, melyről videónkban láthatnak egy rövid részletet.

Győr területén négy éve lezajlott munkálatok több mint 14 milliárd forintba kerültek europai uniós finanszírozásból. A biztosítóberendezések mellett, egy kivételével, az összes peron új díszburkolatot kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik