Belföld

Megtartotta alakuló ülését Szeged Járás Helyi Védelmi Bizottsága

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 01. 24. 17:00

A Szegedi Járási Hivatalban, a Huszár utca 1. szám alatt lesz a Szeged Járási Helyi Védelmi Bizottság székhelye, míg vezetési pontja a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen, a Napos úton.

Bodó Imre, a Szegedi Járási Hivatal vezetője, ezáltal a helyi védelmi bizottság elnöke köszöntötte a Szeged Járás Helyi Védelmi Bizottság alakuló ülés résztvevőit., majd dr. Balázs Gábor tű. alezredes, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője ismertette a tagokkal a bizottság ügyrendjét és működésének szabályait.

Állandó meghívottja lesz az üléseknek Szeged polgármestere – vagy annak megbízottja -, továbbá a térség többi, 12 polgármestere, valamint a tankerület vezetője és a mentőszolgálat képviselője is, akik mind kézhez kapják az előterjesztéseket, jegyzőkönyveket és határozatokat is.

Az ülésen felszólaló Sági János, az Ativizig szakaszmérnöke a térség vízügyi helyzetéről elmondta: az elmúlt 80 év harmadik legcsapadékszegényebb hidrológiai évét éltük át tavaly. Jelenleg a talaj felső rétege 90 százalékban telített vízzel, azonban a mélyebb rétegekben 70, az alatt pedig mindössze 50 százalékos a telítettség, és a belvízelvezető csatornák medertelítettsége tíz és negyven százalék között mozog. A Tisza vízgyűjtőjén lévő hóban tárolt vízkészlet mennyisége, valamint a következő hónapokban várhatóan nem erősen csapadékos időjárás miatt nem valószínű komoly ár- és belvízi esemény. Bár tudni kell – tette hozzá a szakember –, hogy a hosszabb távú prognózisok kevésbé pontosak.

Hasonló következtetés olvasható ki a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság negyedéves veszélyhelyzeti prognózisából – jelentette ki Szatmári Imre tű. ezredes, megyei igazgató, a megyei védelmi bizottság elnökhelyettese, rámutatva: mindez nem zárja ki a beavatkozást igénylő, lokális jelenségek kialakulását. A tavalyi nyár is aszályos volt, azonban az idei talán még szárazabb lesz, amely kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának – tette hozzá az igazgató, rámutatva a tűzmegelőzés területén meghozandó intézkedések fontosságára. Az ilyen, nagyobb kiterjedésű vegetációs tüzek oltása nagyobb erőket is igényelhet, akiknek az ellátásában szükség lehet az önkormányzatok segítségére is.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.