Belföld

Bod Péter Ákos visszafogottan értékelte a gazdaságot Szegeden

A makroszámokat illetően a gazdasági aktivitás nem rossz, a gazdaság 2013-ban nem zsugorodik úgy, mint tavaly, de idén sem várható olyan dinamika, amely automatikusan megoldaná a gondokat.

A Csongrád Megyei Iparkamara pénteki gazdasági évnyitóján Bod Péter Ákos közgazdász Szegeden azt mondta: A magyar gazdaság az utóbbi évtizedben nagyon lassú növekedési pályára állt, amit megtorpanások jellemeznek.

Ennek soktényezős okrendszere van, amiből következik, hogy nincs egyetlen biztos megoldás. Az látszik, hogy a soktényezős helyzetben nagyon sok erőfeszítést kell tenni – mondta.

A makroszámokat illetően a gazdasági aktivitás nem rossz, a GDP-növekedés kormányzati előrejelzése 0,9 százalék, a Világbank legfrissebb előrejelzése 0,4 százalék, a kutatóintézetek pedig 0 és 1,0 százalék közé teszik azt. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság nem zsugorodik úgy, mint 2012-ben.

Bod Péter Ákos szerint a devizatartalékok szintje nem igényli a megállapodást a valutaalappal, hiszen régen is kérdés volt, hogy kell-e ilyen vagy sem. Ami igazából kell és kellett volna, az a kiszámíthatóság, ami a hazai és külföldi gazdasági szereplőknek nyugalmat és biztonságot ad – fogalmazott.

A politikusok nem szokták szeretni a valutaalapi “kényszerzubbonyt”, pedig az azt is jelenti, hogy kiszámíthatóbb és hagyományosabb eszközöket alkalmazó gazdaságpolitika van az adott országban – tette hozzá.

Az MNB egykori vezetője a jegybankelnök-váltásban nem lát mozgásteret a gazdaság fellendítéséhez, sőt veszélyesnek tartja, ha a devizatartalékot nem tartalékként használják, hanem más célra. A devizatartalék szintje most jóval nagyobb, mint 5-6 évvel korábban

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik