Belföld

Bajnai: „A rasszizmus nem Orbánnal kezdődött”

Bajnai-Gordon(2)(960x640)(2).jpg (Bajnai Gordon)
Bajnai-Gordon(2)(960x640)(2).jpg (Bajnai Gordon)

Az Orbán-kormány szerinte szélsőséges és az európai demokráciával ellentétes politikájáról nyilatkozott Bajnai Gordon a La Repubblica olasz napilapnak.

„Az ember, aki kihívja az Orbán vezette jobboldalt. Európa segítsen nekünk” – címmel jelent meg a baloldali olasz napilap berlini és kelet-közép-európai tudósítója, Andrea Tarquini által készített interjú. A La Repubblica bemutatása szerint Bajnai „Magyarországon az ellenzék reménye az önkényuralmi sodródással szemben”.

„Ma a budapesti kormány politikája EU-ellenes: ez veszélyes jelenség (…) A mi demokráciánk még törékeny. A radikálisok és a rasszisták veszélyt jelentenek” – jelentette ki a lapnak Bajnai. A volt kormányfő szerint Magyarországon még demokrácia van, de számos döntés sebet ejtett a demokrácia nyugati értelemben vett stílusán.

Arra a kérdésre, hogy Orbán az Európai Néppárt (PPE) vezetőinek decemberi, brüsszeli tanácskozásán „egyedüliként dicsérte” Silvio Berlusconit, Bajnai azt hangoztatta, hogy „Berlusconihoz képest az a különbség nálunk és általában Kelet-Közép-Európában, hogy a demokrácia gyökerei kevésbé mélyek, tehát Orbán próbálkozásai ezért veszélyesebbek”. Mint mondja, a PPE-nek távolságot kellene tartania és „megérteni, hogy a jelenlegi Fidesz-vezetés nem kereszténydemokrata, hanem radikális jobboldali”.

„A rasszizmus nem Orbánnal kezdődött. Az utóbbi években erősödött meg és a gazdasági válság táplálja (…) és a gazdasági és társadalmi téren is pusztító rossz kormányzás a szélsőjobbot erősíti” – jegyezte meg az interjúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik