Belföld

Akiknek egyórás a nászéjszaka

Borton(2)(960x640)(8).jpg (börtön)
Borton(2)(960x640)(8).jpg (börtön)
Évente 3-5 elítélt mondja ki a boldogító igent a rácsok mögött. Nászéjszaka nincs, koccintás pedig kizárólag gyerekpezsgővel engedélyezett.

Földesi-Szabó László – az adócsalás miatt nemrég hat év börtönre ítélt alapítványvezér – 2011-ben döntött úgy, hogy a korábban megálmodott tengerparti esküvő helyett a büntetés-végrehajtási intézetben fogad örök hűséget párjának. Esete egyáltalán nem kirívó: Damu Roland és a pszichiátriáról megismert szerelme tavaly májusban kürtölte tele a sajtót, hogy már a lagzit tervezik, Tóásó Elődről pedig nemrég derült ki, hogy novemberben a börtönben vette el barátnőjét, egy volt bolíviai miniszter lányát.

Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtóirodájának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a törvények a fogvatartottak számára is lehetőséget adnak arra, hogy a börtön falai között kössék össze életüket választottjukkal – legyen szó akár másik elítéltről vagy kint maradt és hűségesen várakozó civilről.


Fotó: Neményi Márton

„Évente körülbelül 3-5 börtönesküvőt kötnek az országban. Az esetek többségében előzetesben lévő fogvatartottak fordulnak kérvénnyel az intézetparancsnokhoz, de az sem ritka, hogy hosszú ítéletesek házasodnak. Miután az illetékes anyakönyvi hivatal megállapította, hogy az esküvőnek törvényi akadálya nincs, és az intézetparancsnok szintén engedélyezte a kérelmet, a szertartásokat – alkalmazkodva a házirendhez – intézménytől függően bonyolítják le. Akár egyházi ceremóniára is lehetőség van” – közölte a Hír24-gyel a BVOP osztályvezetője.

Az esküvőt általában a beszélőhelyiségben tartják: az anyakönyvvezető tanúk jelenlétében adja össze a párokat – csak úgy, mint a kinti életben –, sőt, a fogvatartott saját költségére gyűrűt és – a sivár „díszletet” feldobandó – virágot is behozathat. A szigorú szabályoknak azonban ilyenkor, kivételes alkalmakkor is meg kell felelni: nászéjszakáról például szó sem lehet, és alkoholos itallal sem koccinthat az ifjú pár. A szertartás után mindössze egy órájuk van a „mézeshetekre” – de azt sem tölthetik édes kettesben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik