Belföld

Egymilliárd forint kormányzati támogatás Székesfehérvárnak

A tervek szerint tartalékképzésre, útfelújításra és az Emlékévre fordítják a pluszforrást.

Egymilliárd forint azonnali kormányzati támogatásban részesül Székesfehérvár egy december 18-án meghozott kormányhatározatnak köszönhetően. A költségvetés szempontjából fontos, és szokványosnak nem tekinthető döntésről sajtótájékoztatón számolt be Székesfehérvár polgármestere. A pótlólagos támogatást a tervek szerint tartalékképzésre, a Saára Gyula-programra, és a 2013-as Szent István Emlékévre költi a város.

„Az egymilliárd forint pótlólagos támogatás komoly segítség, és kiváló időben érkezik, hiszen a 2013-as költségvetés véglegesítése előtt áll a város.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere. Elmondta: az önkormányzat néhány hónapja értesült arról, hogy a város egyik legnagyobb adófizető cége – tevékenységének és munkahelyeinek megőrzése mellett – egy jogszerűen meghozott döntés nyomán megváltoztatja belső adózási szabályait, és emiatt várhatóan 900 millió forint iparűzési adóbevételtől esik el Székesfehérvár 2013-ban. Az önkormányzat levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Magyarország kormányához, hogy megoldást találjon a helyzet orvoslására. A december 18-án meghozott kormányhatározatnak köszönhetően Székesfehérvár azon 20 település közé tartozik, amely most pótlólagos támogatásban részesül.

„Örömmel fogadtuk a kormány döntését, ami kivételes, hiszen az utóbbi években nem volt példa hasonló jellegű támogatásra” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. Hozzátette: „Szándékaink szerint a pénz jelentős részéből tartalékot képezünk, valamint forrást csoportosítunk át az útrekonstrukciót célzó Saára Gyula-programra és a 2013-as Szent István Emlékévre. A támogatással a kormány jelentősen hozzájárul az Emlékév programjainak sikeres lebonyolításához”. A továbbiakbanaz önkormányzat és az állam elszámolási megállapodást köt, melyben a városnak garantálnia kell, hogy ellenőrizhető, átlátható módon költi el az egymilliárdos támogatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik