Belföld

„ Az üres fejű társadalom elpusztul”

Így vélik legalábbis szegedi egyetemisták, akik jövő hétre utcai demonstrációt is terveznek.

Szerda délután a szegedi Miérthallgatók tömörülése a Széchenyi téri Klebersberg szobornál fehér lufikkal vonult fel, hogy aktivistáik ismertessék a közvéleménnyel céljaikat. Medvegy Gábor, a tömörülés szóvivője a Szeged24-nek elmondta: csoportjuk független a hallgatói érdekképviselettől.

A Miérthallgatók csoportja Medvegy Gábor elmondása szerint arra szeretné felhívni a közvélemény és az érintettek figyelmét, hogy beláthatatlan következményekkel jár szerintük a forráskivonás az egyetemekről, a keretszámok csökkentése és az egyetemi autonómia csorbítása. A diákszóvivő szerint azért, mert mindezek miatt veszélybe kerül az egyetemek működése.

A pénzelvonások és a keretszámok csökkentése ugyanis a szegedi tömörülés szerint befolyásolja nem csupán a jelenlegi diákokat, hanem a felvételizőket is. A diákszóvivő szerint azért, mert az utánuk jövő generáció anyagilag lesz megkötve, mert nem a képességéhez és tehetségéhez mérten választhat szabadon pályát, ha a kormány véghezviszi az oktatásban tervezett intézkedéseit.

A tömörülés szerint a forráselvonások érintik Szegedet is, miután az egyetem számít a városban a legnagyobb munkadónak. ( Szeged a főváros után hallgatói és oktatói létszámát tekintve ország egyik legnagyobb “egyetemi városa,” mely nemzetközileg is rangosan jegyzett – a szerk.)

A hallgatói tömörülés szerint kormányzati intézkedések negatívan hathatnak a kutatásfejlesztésre és a konferenciaturizmusra, amely bevételt jelent a városnak.

A diákszóvivő, Medvegy Gábor azt mondta: az egész országot is negatívan érinti, ha a kormány véghezviszi oktatási intézkdéseit, mert „ kevesebb kreatív és kritikus emberrel számolhat a társadalom.”

Ezt követően a tájékoztatón megjelent tucatnyi aktivista kidurrantotta az „ üres fejű társadalmat” jelképező, magukkal vitt lufikat, és bejelentették: jövő hét szerdára utcai demonstációt is hirdetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik