Belföld

A szegedi egyetemisták átadták petíciójukat

Petíció átadása a Csongrád Megyei Kormányhivatalban (Petíció átadása a Csongrád Megyei Kormányhivatalban)
Petíció átadása a Csongrád Megyei Kormányhivatalban (Petíció átadása a Csongrád Megyei Kormányhivatalban)

Átadták követeléseiket a felsőoktatás tervezett átalakítása miatt tiltakozó hallgatók a Csongrád Megyei Kormányhivatalban.

A követeléseket, amelyeket a Szegedi Tudományegyetemen tartott hétfői fórumon fogadtak el, mintegy háromszázan írták alá.

Medvegy Gábor, a demonstráció egyik szervezője újságíróknak elmondta: a fórumon résztvevő hallgatók és oktatók felszólították a kormányt, kezdődjön el a köz- és felsőoktatás átfogó reformja, úgy, hogy annak irányát a szakemberek határozzák meg.

Követelik még, hogy a teljes állami támogatású helyek száma ne csökkenjen a 2011-es szint alá, állítsák le a forráskivonást a szektorból, töröljék el a hallgatói szerződéseket, ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, valamint teremtsék meg a társadalmi esélyegyenlőséget a felsőoktatásban. Íme, a MiértHallgatók nyilatkozatának szövege:

A Hallgatói Fórum résztvevői a hétfői megmozduláson – amelyen részt vett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetése is – a hallgatók, az oktatók, az egyetemi dolgozók és a felvételizők közösen megegyeztek abban, hogy követelik:

1. A társadalmi esélyegyenlőséget az oktatásban.
2. A hallgató szerződés eltörlését.
3. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.
4. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az eddigi elvonásokat.
5. A minőségi oktatás megvalósíthatósága jegyében ne normatív alapon történjen az egyetemek támogatása, hanem az egyes egyetemek tudományos teljesítménye alapján.

továbbá

6. Felszólítják a Magyar Rektori Konferenciát (MRK), a Hallgatói Önkormányzatok Országos Képviseletét (HÖOK), valamint a Felsőoktatási Dolgozók Szervezetét, hogy kezdeményezzenek együttes tárgyalást a kormánnyal valamennyi hallgatói, oktatói, szakmai és egyéb szervezetek bevonásával.”

A hallgatói szervezetektől független rendezvényen egyébként közel 500-an vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik