Belföld

Ha nem muszáj, ne üljünk autóba

havazás (havazás, )
havazás (havazás, )

Továbbra is téliesek az útviszonyok a keleti országrészben, így Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform osztálya a vasárnap délutáni jelentésekre hivatkozva az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a cég 220 gépe és 600 munkatársa dolgozik az utakon a síkosságmentesítésen és a hóakadályok megszüntetésén, ám hófúvások nehezítik a munkájukat. A jelentés szerint a keleti országrészben a havazás nyomán a fő- és a mellékutak havasak, latyakosak, így jelentősen lelassult a közlekedés.

Gondot okoz az időjárás az ország más részein is, így a korábbi havazás és a hóátfúvások miatt Zala, Baranya, Csongrád és Bács-Kiskun megyében, valamint Tolna megyében Tamási és Szekszárd környékén jégbordás és havas útszakaszok nehezítik a közlekedést.

A közleményben figyelmeztettek arra, hogy a főutakon csak téli gumival vagy hólánccal lehet biztonságosan közlekedni, a mellékutakra pedig egyelőre nem ajánlatos ráhajtani.

A déli országrészben az erős szél és a hóátfúvás miatt újra lezárták az 55-ös főút Baja és Tataháza közötti szakaszát. Baranyában Pécs térségében viharos szél fúj, míg a megye többi részén, ezen kívül Győr-Moson-Sopron és északon Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is heves széllökések vannak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek sikerült a 43-as főút Makó és Nagylak közötti szakaszát felszabadítania, miután azt a reggeli órákban le kellett zárni az intenzív havazás és hófúvások, illetve az elakadt, keresztbe fordult kamionok miatt.

Közölték, a havazásban és hóátfúvásokkal érintett területeken a társaság üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással működnek a hóakadályok megszüntetése érdekében.

A társaság továbbra is arra kéri az autósokat, amennyiben tehetik, ne induljanak útnak a hóátfúvásokban érintett területeken addig, amíg a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli útviszonyokra megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik