Belföld

Ma kezdődik a Hanuka

A felszentelés ünnepe nyolc napon át tart.

Ma kezdődik meg a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a nyolcnapos hanuka. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Chabad Lubavics Mozgalom szervezésében minden nap más neves művész vagy közéleti személyiség gyújt gyertyát nyilvánosan a budapesti Nyugati téren.

Az ünnepséget Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija nyitja meg. A nyilvános gyertyagyújtás mottója: “Fénnyel a sötétség ellen.” Első este Fischer Iván karnagy, Hegedűs D. Géza színművész és Székhelyi József színművész lesz az esemény vendége.

Az ünnep hátteréről a szervezők kifejtették: időszámításunk előtt 165-ben az ellenség által megszentségtelenített jeruzsálemi templomot újra kellett szentelniük a zsidóknak. A szentélyben azonban a hívek csupán egy napra elegendő olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. A hagyomány szerint ekkor csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. A hanuka (magyarul felszentelés) ünnepére emlékezve nyolc napon át minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és azokat olyan helyre teszik, ahol hirdethetik az isteni csodát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik