Belföld

Iskolai szegregáció Gyöngyöspatán

Gyöngyöspatai romák (gyöngyöspata, romák)
Gyöngyöspatai romák (gyöngyöspata, romák)

Jogellenesen különítik el a roma gyerekeket a gyöngyöspatai iskolában - mondta ki csütörtökön az egri ítélőtábla. A bíróság szerint a gyerekeket hátrányosan különböztették meg, és alacsonyabb színvonalú oktatásban részesültek, ezért a jogellenes állapotot meg kell szüntetni. Az ítélet nem jogerős.

A pert az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) indította a jobbikos vezetésű Gyöngyöspatai Önkormányzat ellen – emlékeztet közleményében a Roma Sajtóközpont. Az alapítvány 2011 októberében nyújtott be keresetet Gyöngyöspata önkormányzata és a fenntartásában működő Nekcsei Demeter Általános Iskola ellen a roma gyerekek iskolai elkülönítése miatt. A kereset szerint a roma gyerekeket fizikailag különítik el a nem roma gyerekektől, azaz külön helyiségekben oktatják őket, emellett alacsonyabb színvonalú oktatást is kapnak, és a napközibe sem járhatnak. Az alperes gyöngyöspatai önkormányzat szerint az alapítvány keresete „politikai és a többségi magyar társadalom szembeni előítéleten alapul”.

Az iskolai elkülönítésről először a brit The Guardian adott hírt. Egy helyi család sorsán keresztül mutatták be a gyöngyöspatai helyzetet. A cikk beszámolt a helyi romák megpróbáltatásairól, a paramilitáris alakulatok hetekig tartó masírozásáról, félelemkeltő akcióiról. A cikk két bekezdése foglalkozott a helyi iskolai üggyel, jogászokat idézve apartheidnek nevezte a gyöngyöspatai gyerekek etnikai alapú elkülönítését.

A kisebbségi ombudsman első, 2011 tavaszi jelentésében megállapította az iskolai elkülönítés tényét. A perben a gyöngyöspatai jegyző egy bírósági beadványban elismerte a roma tanulók aránytalan mértékű diszkriminációját, bár ő azt pozitív intézkedésnek minősítette.

A gyöngyöspatai üggyel kapcsolatban egy további bírósági eljárás indul ma. A CFCF alapítvány jogásza, dr. Farkas Lilla és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ellen a Hír Tv indított pert. A Hír Tv szerint személyiségi jogot sértett a TASZ, amikor azt állította, hogy a televízió tudatosan manipulált, szándékosan próbálta megtéveszteni nézőit, és megsértette a hiteles újságírás alapszabályait a gyöngyöspatai iskolai helyzetről készített riportjában.

A Hír tv 2012. január 31.-i híradója, illetve a Keresztmetszet című adása szerint hazudott a brit lap, amikor iskolai elkülönítésről írt. A Roma Sajtóközpont információi szerint a televízió az esetről elsőként hírt adó neves brit lapot, a The Guardiant nem perelte be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik