Belföld

Vajon fehér lesz az idei karácsony?

A gatyarohasztó nyár után vajon farkasordító hideg és sok hó jön a télen? Pszichológus szerint a november és a január a holtpont.

Nyáron a légkondik miatt volt magas az energiafogyasztás, télen a fűtés miatt kell a zsebünkbe nyúlnunk. Egyszerűbb dolgunk lenne, ha melegebb éghajlati övben élnénk, ám így kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a szélsőségekhez. 2012-ben kijutott a kemény mínuszokból és a rekkenő hőségből is.

A szakértők szerint január és június között közel 55 fokos volt a hőingás. A klímakutatók 2013 nyarára is további aszályokat, forró napokat jósolnak. Az aktuális kérdés most azonban az, hogy milyen lesz a telünk?

Gyakorlatilag két hétnél távolabb már lehetetlenség meghatározni a pontos időjárást. Az internet ugyan tele van jobbnál jobb, több hetes vagy akár több hónapos előrejelzésekkel, de ezek többnyire csak üres jóslatok. A hivatalos és még elfogadható előrejelzés nagyjából 15 napra előre hiteles, de még ezek is változhatnak.

Mindezek tudatában egyértelmű, hogy senki sem tudja előre megmondani, vajon mit hoz az idei tél. Tavaly olvashattunk fejtegetéseket arról, hogy csapadékmentes tél elé nézünk, ennek ellenére az ország nagy részén átlagosan 20-30 centiméteres hó esett – nyilatkozta a Győr24-nek Veres Szabolcs, klímakutató.

Sokan azt kérdezik tőlem, hogy fehér lesz-e az idei karácsony. Erre így november végén a legkézenfekvőbb válasz az, hogy 50 százalék rá az esély. Vagy az lesz, vagy nem.

Vajon melyiket viseli jobban a magyar ember? A hideg, havas telet – valljuk be: azért ennek is megvan a maga romantikája –, esetleg a napsütéses, igazi strandidőt a nyári kánikulával? A déli és az északi területeken élő népek alkalmazkodtak az adott körülményekhez, ám a mi éghajlatunkon más a helyzet, hiszen nem egy, hanem négy évszakhoz kell alkalmazkodnunk, melyek nagyon eltérők.  Gyakorlatilag egy életvitelváltást kell véghezvinnünk az évszakok váltakozásával. A nyárból a télbe való átmenet ebből a legmegterhelőbb egyes emberek számára. Ilyenkor az öltözködésen, az étkezésen, néha a napi teendőinken is változtatni kell. A korai sötétedés sokakra depressziós hatással van. Egyre többet tartózkodunk zárt helyen és lényegesen kevesebb napfény éri a szemünket, mint tavasszal vagy nyáron. Ilyenkor az ember figyelme is lankadhat a kedélyállapot változása miatt – mondta el tapasztalatait dr. Bálint Ramóna, pszichológus.

Más embertípusok ugyanakkor kifejezetten sziporkáznak, amikor hó borítja a tájat. Ez főként a gyerekekre jellemző, ám nem szégyen az, ha felnőtt emberként is élvezzük a téli évszak csodáit. A hófehér köntösbe öltözött tájnak akár terápiás hatása is lehet. A legrosszabb időszak egyes felmérések szerint a november és a január. Előbbi még szürke és komor, illetve ekkor kezdődik el a téli időszámítás, s idő kell mire hozzászokunk a korai sötétedéshez. Decemberben az ünnepek feldobják a hangulatot. A következő holtpont, melyet túl kell élnünk az január vége – tette hozzá a pszichológus.

Önnek melyik évszak jön be jobban? A napsütéses, tikkasztó nyár? Esetleg jobban kedveli a fehér, hófödte, fagyos téli napokat? Írja meg véleményét nekünk kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik