Belföld

A kormány küzd a korrupció ellen

korrupció (korrupció, pénz, euro)
korrupció (korrupció, pénz, euro)

Az antikorrupciós program egy-egy részfeladatánál van néhány hetes csúszás, de a kormány és a kormányzati szervek elkötelezettek a program végrehajtása mellett - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A tárca a Transparency International Magyarország pénteki közleményére reagált, amelyben a civilszervezet a márciusban elfogadott antikorrupciós kormányhatározatban vállaltak végrehajtását kérte számon a kormányon, arra hivatkozva, hogy a feladatok egyike sem teljesült a megadott határidőig.

A minisztérium közlése szerint a kormány az elmúlt húsz év legátfogóbb antikorrupciós intézkedéssorozatát hajtotta végre az elmúlt két és fél évben. Példaként említették a közbeszerzésekről szóló törvény szigorítását, a nemzeti vagyon védelméről szóló törvény és az új Büntető törvénykönyv megalkotását.

Kiemelték: az antikorrupciós program végrehajtása folyamatban van. Mint írták, egy-egy részfeladatnál van néhány hetes csúszás, de a program végrehajtása mellett a kormány és a kormányzati szervek elkötelezettek, és a nemzetközi gyakorlatok átültetésében együttműködnek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD).

A tárca közleményében megjegyezték: minden magyar állampolgár érdekét és a közélet tisztaságát szolgálta volna az, ha Transparency International a 2002 és 2010 közötti ciklusokban is határozottan felemeli a szavát “a szemünk előtt nyíltan zajló korrupciógyanús ügyek” és törvényi kiskapuk ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik