Belföld

A szegedi operatőr fotózta „Csak a szél” új sikere

A Fliegauf Bence rendezte, Magyarország az Oscar-díjra delegált filmjének operatőre a szegedi Lovasi Zoltán. Videóval! 16+!

A Berlinálén már fődíjat kapott, számos elismeréssel rendelkező, Magyarországot az Oscar-díj versenyében képviselő „ “Csak a szél” című alkotás most Belgiumben aratott sikert. Az Európai Parlamentben az idei Lux-díjat a francia-olasz “Io sono Li” című film nyerte – értesítette a Szeged24-et Bagó Zoltán néppárti képviselő.

 

A uniós honatya beszámolója szerint az Európai Parlament a Lux-díjjal minden évben olyan filmeket ismer el, amelyek az európai kultúrát, annak sokszínűségét mutatják be, illetve aktuális társadalmi kérdéseket dolgoznak fel. A Lux-díj célja az európai filmművészet támogatása és hogy felhívja az európai polgárok figyelmét a jelölt és díjazott filmekben feldolgozott problémákra, értékekre.

A díj idén hatodik alkalommal került átadásra. A győztes filmet az Unió mind a huszonhárom hivatalos nyelvére feliratozzák és minden tagállamban bemutatják.

Az idei döntősőben a “Csak a szél” Miguel Gomes “Tabu”-ja és a már említett Andrea Serge “Io sono Li” című alkotásával versenyzett. A 2008-2009-ben, Magyarországon történt roma sorozatgyilkosságok motívációjából született játékfilm egy roma gyerek szemszögéből ábrázolja az akkori helyzet főleg lélektani drámáját.

Bagó Zoltán, az Európai Parlament Kulturális Bizottságának tagja az eredmény kihirdetését követően kijelentette: “Ezúton is gratulálni szeretnék Fliegauf Bencének a “Csak a szél” című film sikeres szerepléséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik