Belföld

Tarlós szerint ellephetik a hajléktalanok az aluljárókat

Tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság (AB) hajléktalanokat érintő döntését a főpolgármester, ugyanakkor a Magyar Nemzetnek kijelentette: a testület akarva-akaratlanul lehetővé tette, hogy hajléktalanok tömegei lakhassanak a közcélú aluljárókban.

Tarlós István a lap csütörtöki számában arról beszélt, hogy az AB-határozat visszahozhatja a 2010 előtti időket, amikor a fedél nélkülieknek “az akkori liberális felfogás szerint elidegeníthetetlen joguk volt szabadon megfagyni, meghalni”.

Álláspontja szerint Budapest jelentős sikereket ért el a hajléktalanellátás területén, egyes jogvédők mégis bocsánatkérést várnak tőlük, holott “emberéleteket mentettek meg”. Ezen minden döntéshozónak el kellene gondolkodnia – tette hozzá.

Csütörtök reggel a Fidesz-frakció is hasonló tartalmú közleményt adott ki az AB-döntéssel kapcsolatban. Azt írták, tudomásul veszik a testület döntését, de immár nem látják garantáltnak, hogy a jövőben is olyan kevesen fognak közterületen megfagyni, mint tavaly. Emlékeztetnek arra az európai parlamenti irányelvre, melynek értelmében 2015-ig fel kell számolni az utcai hajléktalanságot. Ennek szellemében a kormány mindent megtesz azért, hogy a hajléktalanok problémáira megoldást találjon – írták.

Az Alkotmánybíróság keddi döntésével alaptörvény-ellenesnek nyilvánította azt a rendelkezést, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. A döntést Szabó Máté ombudsman példaértékűnek nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik