Belföld

Influenza helyzetkép

A Csongrád megyei háziorvosoknál már kérhető a mindhárom influenza vírus ellen védő, ingyenes, komplex védőoltás.

Kapcsolódó cikkek

Múlt héten megérkeztek Csongrád megyébe is a szezonális influenza elleni, ingyenes vakcinák, már szét is osztották őket a háziorvosok között, így az erre jogosultak már mindenhol  megkaphatják a védőoltást – közölte a Szeged24 kérdésére a Csongrád megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosa.

Dr. Tombácz Zsuzsanna elmondta: az idei vakcina összetett, mindhárom influenza vírus ellen véd, és miután tavaly télen a B influenza vírus mutálódott, azaz módosult, eszerint változtattak az oltóanyagon is.

A főorvosnő emlékeztetve a magas fokú lázzal, végtagfájdalommal, elesettséggel és akár súlyos szövődményekkel is járó –  melyek a krónikus betegekre halálos kimenetelűek is lehetnek – betegségre, azt ajánlotta, hogy a krónikus betegek éljenek az ingyenes oltás lehetőségével.

Dr. Tombácz Zsuzsanna a várandós anyukák és az egészségügyben dolgozók  beoltásának fontosságára is felhívta a figyelmet, hozzátéve, hogy bár vannak olyan szakmában dolgozók, akiknek hacsak nem krónikus betegek is közben, automatikusan nem ingyenes az oltás – például a pedagógusoknak vagy más, emberekkel foglalkozó, sok fős közegben tevékenykedőknek – lehetőség szerint ők is oltakozzanak be.

A Szeged24– által felhívott egyik legnagyobb patikaláncnál arról tájékoztattak: a gyógyszertárakban is kapható 3200 forintért az új, komplex vakcina.

Dr. Tombácz Zsuzsanna a jelenlegi influenza-helyzetről  szólva arról is beszámolt:  bár már jelentettek nekik influenzaszerű eseteket, maga a vírus egyelőre még nem volt kimutatható sehol sem Csongrád megyében, inkább  a más vírusok által okozott felső légúti betegségek jellemzőbbek.  A főorvosnő úgy becsülte: január közepe, vége táján jelentkezhet majd nagy esetszámmal, járványként az infuenza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik