Belföld

Blokád készül Szatymazon

Félpályás útlezárással tiltakoztak hétfőn Szeged határában azok a pénzükre váró építőipari vállalkozók, akik részt vettek a 3 milliárd forintos szatymazi üvegipari üzem építésében.

Ha nem sikerül elérniük, hogy a pénzükhöz jussanak, még ebben a hónapban blokád alá veszik a gyárat – közölte a Népszavával Szabó Bálint, az öt alvállalkozót Bárándy György ügyvéddel képviselő Likvid Kontrol Kft. követeléskezelő ügyvezetője.

A szatymazi üzem beruházója a CE Glass Kft. 1,5 ,milliárd forint értékű uniós támogatást is igénybe vett a létesítményhez és az Arcadom Zrt.-vel kötött fővállalkozói szerződést. Szabó elmondta, hogy nekik 200 millió forinttal, de tudomása szerint tucatnyi alvállalkozónak még 500 millió forinttal tartozik a fővállalkozó. “A beruházó és a fővállalkozó közötti elszámolási vita nem tartozik az alvállalkozókra” – utalt az Arcadom kifogásaira Szabó, aki úgy tudja, a fővállalkozó Arcadom följelentést tett különösen jelentős vagyoni kárt okozó csalás bűntette miatt.

Benedek András, az Arkadom vezérigazgatója megerősítette, hogy valóban tettek följelentést, de részleteket nem kívánt elmondani. A társaság vezetője jelezte, azért nem fizették ki az alvállalkozóikat, mert a számláikat mondvacsinált ürügyekkel a beruházó nem fogadta el. Benedek megjegyezte, eddig nem egyeztettek a beruházó képviselőivel, hogy miért nem kapják meg a pénzüket.

Nem rajtunk múlt, hogy szeptember óta még nem sikerült újra egyeztetni.” – nyilatkozta Varga Gusztáv. A CE Glass vezérigazgatója elmondta, tavaly márciusban kötöttek szerződést a generálkivitelezővel 2011. szeptember végi határidővel. Minőségi és ütemezési gondok voltak. Idén januárban a beruházó írásban értesítette az Arcadomot, hogy a szerződésnek megfelelően közvetlen megrendeléseket adnak a befejező munkálatokra, kikapcsolva a fővállalkozót. Az érintett alvállalkozókat időarányosan ki is fizettük, de a jogos követeléseit az Arcadomnak is átutaltuk – fűzte hozzá Varga.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik