Belföld

Bevetésre készek a hókotrók

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. felkészülten várja a telet, hiszen műszakilag megfelelő gépjárművek, több ezer tonna só és megerősített ügyeleti szolgálat várja a havat.

Az ÁAK Zrt. téli üzemeltetési tevékenységének célja a biztonságos forgalom folyamatosságának fenntartása zord időjárási körülmények között is. A társaság a november elejétől március közepéig tartó téli időszakra már tavasszal megkezdte a felkészülést, melynek utolsó lépéseként november első felében mind a tizenöt mérnökségén megtartja a téli gépek szemléjét.

A téli üzem során az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkatársai mintegy 740 km autópálya, 216 km autóút és főút valamint 398 km csomóponti ág, illetve pihenőhelyi út síkosság- és hómentesítéséről gondoskodnak. Munkájukat az autópályák téli útüzemét támogató berendezései, a rendszeres útellenőrzések, az állandó mérnökségi diszpécserszolgálat, a megfelelő gép- és eszközpark, a kidolgozott, többszörösen kipróbált technológiák és munkaszervezési módszerek segítik.

Annak érdekében, hogy az autópályák alkalmasak legyenek a biztonságos téli üzemre, a társaság szakemberei megszüntették a burkolat- és padkahibákat, gondoskodtak az úttartozékok javításáról és pótlásáról (különös tekintettel a fényvisszaverő elemekre), eltávolították a hóakadályt okozó növényzetet, valamint kihelyezték a hófogórácsokat. Az ÁAK Zrt. téli üzemben részt vevő munkavállalói feladataikat részletes Téli Üzemeltetési Szabályzat alapján végzik. Az intézkedések koordinálását az ügyeletvezetők, valamint a 24 órában működtetett diszpécserszolgálatok végzik. A téli üzem időszakában a társaság a megszokottnál is szorosabb együttműködést tart fenn az érintett hatóságokkal, így például a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a mentőszolgálattal, valamint az ÚTINFORM-mal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik