Belföld

Nyugdíjügy – itt az újabb uniós pofon

Uniós jogot sértett a magyar bírák nyugdíjazása.

Életkoron alapuló, nem igazolható megkülönböztetést jelent, és így a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása – mondta ki keddi ítéletében a luxembourgi Európai Bíróság, amely sürgősséggel tárgyalta az ügyet.

Az ítélet szerint a bíróság által “radikálisnak” nevezett intézkedés nem áll arányban a közszolgálatban dolgozókra vonatkozó nyugdíjkorhatár egységesítésére és az igazságszolgáltatáson belüli kiegyensúlyozottabb korstruktúra kialakítására irányuló célokkal, amelyekre a magyar kormány képviselője az októberi tárgyalás folyamán hivatkozott.

A kormány tudomásul veszi az Európai Bíróság ítéletét

A kormány tudomásul veszi az Európai Bíróság ítéletét, amely kimondta, hogy uniós jogot sértett a magyar bírák nyugdíjazása. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint a döntés az Alkotmánybíróság által ez év júliusában már megsemmisített szabályozásra vonatkozik. A kormány egyebekben nem kívánja kommentálni a döntést.

A szabályozást – hatályba lépése napjára visszaható hatállyal – korábban megsemmisítette az Alkotmánybíróság. A testület megállapította, hogy az új szabályozás formai és tartalmi szempontból is sérti a bírói függetlenségből fakadó alkotmányos követelményeket.

Az AB kifogásolta, hogy a bírói hivatás felső korhatárát nem sarkalatos törvény határozza meg, az érintett bírákat rövid időn belül elmozdítják hivatalukból. A határozathoz a 15 tagú testületből heten fűztek különvéleményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik