Belföld

Kicsinálják a taxisokat?

taxi (taxi, )
taxi (taxi, )

Lehetetlen helyzetbe kerülhetnek a taxisok az új kormányrendelet miatt,  emiatt lobbiznak már a fejlesztési miniszternél - olvasható a hvg.hu-n.

Vállalhatatlan feltételeket tartalmaz „a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról” szóló kormányrendelet Metál Zoltán szerint. Az Országos Taxis Szövetség elnöke a hvg.hu-nak nyilatkozva többek közt azt kifogásolta, hogy utasonként százezer forintot kellene vagyoni biztosítékként külön számlán tartaniuk a taxisoknak. Azaz egy hétszemélyes járművel rendelkező sofőrnek ez 600 ezer forintot jelentene.

A másik érzékeny pont a külön vezetői engedély, ami öt évig érvényes. Metál Zoltán szerint ez azt jelenti, hogy öt évenként iskolapadba küldenék a taxisokat. „Tizenöt évvel ezelőtt volt egy hasonló próbálkozás, de semmi értelme nem volt. A mostani gazdasági helyzetben, amikor a lét a tét, szintén nincs értelme. A KRESZ módosításaiból és az elsősegély ismeretekből tanfolyamokon is felkészülhetnek a taxisok, de város- vagy pénzügyi ismeretre, ami a tervezetben szerepel, nincs szükségük – mondta az OTSZ elnöke.

A leglényegesebb intézkedése a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által készített tervezetnek, hogy legfeljebb 10 éves járművel lehetne utasokat szállítani.

A taxis szervezetek egyeztetést kezdeményeztek a fejlesztési miniszterrel, eközben a főváros is szigorítani készül az őket illető szabályozást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik