Belföld

Nemcsak Orbánnak, hanem Bajnainak is tapsolnak a lengyelek

Orbán és Bajnai (orbán viktor, bajnai gordon, )
Orbán és Bajnai (orbán viktor, bajnai gordon, )

A varsói bal is délre tekint.

Az év eleji kormánypárti Békemeneten lengyel konzervatívok is tiszteletüket tették, s demonstráltak Orbán Viktor mellett. Most, hogy egy lehetséges kihívó, Bajnai Gordon is színre lépett, a lengyel bal is délre vetette tekintetét: a Gazeta Wyborcza című balliberális napilap csütörtöki cikkében Bajnai Gordon visszatéréséről írva üdvözölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek végre van konkurense.

Az újság szerint “az autoriter törekvésekkel vádolt” magyar kormányfő a szakadék szélére viszi az országot, míg Bajnai miniszterelnöksége során “egyszer már megmentette az országot a csődtől”.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A cikk írója úgy véli, Orbán Viktorhoz képest Bajnai nem karizmatikus vezetői egyéniség, hanem inkább technokrata, aki “a politikát nem isteni megbízatásnak tekinti”, és “a melankolikus hazaszeretettel megtelt magyar lelket sem tudja megszólaltatni”. Erényeként viszont kiemelte, hogy szakértő, “ért a gazdasághoz (ami Orbán Viktorról nem mondható el)” – olvasható a cikkben.

A lengyel lap hangsúlyozta, hogy Bajnai Gordon jelentős kihívás előtt áll, mert a kormányfő továbbra is nagy támogatottságnak örvend, pártja fegyelmezett, és a média is neki kedvez. Véleménye szerint az ellenzéknek egyesülnie kell, mert Bajnai az egyetlen reménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik