Belföld

110 éves a fehérvári börtön

Jubileumi ünnepséget tartottak október 24-én délelőtt, a Közép-dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézetben.

A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet székesfehérvári objektuma fennállásának 110 éves évfordulóját ünnepelték szerdán, a megyeszékhelyen. A Fejér Megyei Önkormányzat képviseletében Pleizer Lajos, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke vett részt és elnöki elismerést adott át.

1902. októberében adták át Székesfehérváron a város egyik legszebb parkjával szemben felépített új törvényházat és a vele szerves egységet alkotó fogházat. Az évfordulós ünnepségen Csóti András vezérőrnagy az országos börtönparancsnok és Cséri Zoltán ezredes a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka mellett a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, Pleizer Lajos és Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is részt vett. Az ünnepi beszédeket követően elismeréseket adtak át. A Fejér Megyei Közgyűlés elnökének elismerésében részesült Endrődi László nyugalmazott ezredes, a Közép-dunántúli Országos Büntetés–végrehajtási Intézetben parancsnokként végzett évtizedes, kiemelkedő szakmai munkájáért. Az elismerést Pleizer Lajos alelnöktől vehette át.

A börtön pincéjében egy olyan kiállítást rendeztek be, ahol a régi börtönkellékek mellett napjaink börtönéletébe is betekintést nyerhet a látogató. A mobiltelefonok becsempészésének leleményességét is bemutatják és a fehérvári börtön – utoljára 1988-ban használt – bitófája is látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik