Belföld

Sikeres volt a védelem az algyői gázmezőn

Kilencven ember vette komolyan a szimulált, veszélyes vasúti szerencsétlenséget és következményeit.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: a gyakorlaton azzal az élethűen imitált helyzettel küzdöttek meg a résztvevő szervek, mely szerint a MOL iparvágányán egy késői fékezés miatt belerohan egy öt vagonos szerelvény egy várakozó tíz tartálykocsiból álló sorba, és propánbután gáz áramlik a levegőben Algyő felé, míg a sérült kocsik mellett tócsában áll folyékonyan a robbanással fenyegető anyag.

Miközben a szegedi tűzoltó egységek vízsugárral és habbal oltották, hűtötték a sérült vagonokat, beindult az információs lánc is: a rendőség, a mentők, az algyői önkormányzat és az olajcég értesítése. Utóbbi kettő azonnal életbe léptette védelmi tervét.

Ezután az algyői önkormányzat földszinti tanácstermében összeült a védekezést irányító törzs, amely a településen kiépített hangosbeszélő rendszeren értesítette a lakosságot az ilyenkor szükséges intézkedésekről: például zárjanak be mindent, hogy a gáz ne juthasson a házakba. Döntöttek arról is, hogy a településen megszüntetik az áramszolgáltatást, és gondoskodtak a „veszélyben lévő” kitelepítettek ellátásáról is.

Nehezítve a helyzetet azt is szimulálták, hogy három ember a magas gázkoncentráció miatt rosszul lett, így légzőkészülékkel kimenekítették, ellátták és elszállították őket a mentők.

Ezzel párhuzamosan az Algyő melletti 30 ezer köbméteres, használaton kívüli gáztározó szomszédságában egy csaknem ötven négyzetméteres fémtálcában nagy mennyiségű szénhidrogént is begyújtottak. A gyakorlat legérdekesebb mozzanataként az égő tálcából a vízsugarak oltalmában a tűzoltók az éghető anyagban elhelyezett gázpalackokat kiemelték, majd a lángokat oltóhabbal fékezték meg.

Végül a gyakorlat szituációja szerint a gázfelhő feloszlott, így visszavonták az intézkedéseket.

Túri Mihály, az Országos Mentőszolgálat megyei vezető mentőtisztje a gyakorlatról elmondta: az irányító törzstől kapott riasztásra egységük 14 perc alatt ért a helyszínre, ahol a sérültek ellátása 15 percet vett igénybe. Hozzátette: valós veszély esetén 4-5 eset kocsival, 4-5 mentőautóval és a szentesi mentőhelikopterrel is a helyszínen tudnak lenni egy óra leforgása alatt.

A gyakorlatot követő rövid értékelésen Herczeg József, Algyő polgármestere kijelentette: örömmel látta, hogy a tűzoltók szakszerű beavatkozása garanciát jelent arra, hogy biztonságos településnek tudhatják magukat.

Szatmári Imre tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelem megyei igazgatója a végrehajtást ellenőrző döntnökök jelentése alapján sikeresnek minősítette a gyakorlatot, amely szerinte lehetőséget adott arra, hogy a résztvevő szervek munkatársai valódi veszélyhelyzetben még gyorsabban és hatékonyabban lássák el feladatukat.

Az algyői mellett Szajolban – ahol már évekkel ezelőtt történt egy több emberéletet követelő vonatbaleset – tartottak hasonló védelmi gyakorlatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik