Belföld

Szijjártó az olcsóbb gázról

szijjártó péter (szijjártó péter, )
szijjártó péter (szijjártó péter, )

Az államtitkár a köztévé reggeli műsorában azt mondta: Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon jusson gázhoz.

Ennek két oka van: így biztonságos az ország ellátása és kialakulhat árverseny, olcsóbban lehet beszerezni a gázt – tette hozzá a külügyi és külgazdasági államtitkár. Szijjártó Péter közölte: érdekeltek vagyunk abban, hogy a Déli Áramlat Magyarországon menjen keresztül, és abban, hogy az azeri gázt Európába a Nabucco West vezetéken keresztül jutassák el, mert ez Magyarországot is érinti.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a magyar-szlovák-cseh elektromos rendszer után a gázvezetékrendszerünk összekötése is megtörténik 2014-re. Ez azt jelenti, hogy Magyarország hozzáfér az északi gázlelőhelyekhez, ami egy jelentős hozzájárulás lesz az energiabiztonsághoz.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára múlt héten a Gazprom vezetőivel tárgyalt. A megbeszélésen áttekintették Európa energiaellátásának helyzetét, sorra vették a folyamatban lévő energiaipari projekteket, különös tekintettel a közös megvalósítás alatt álló Déli Áramlat gázvezetékre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik