Belföld

A pitont és a patkányt is megáldották – FOTÓK!

Az Állatok Világnapja tiszteletére állatáldást rendeztek vasárnap a Xantus János Állatkertben. A győriek házi kedvenceiket is elvihették a hagyományteremtő rendezvényre.

Különleges volt a vasárnap az állatkert életében. Az október 4-i Állatok Világnapjához kapcsolódva ugyanis Ferenc Napi Állatáldást szerveztek a park vezetői, a nemzetközi ünnep alapelve ugyanis az, hogy az emlősök, hüllők, madarak, vagyis minden szőrmók és csúszó-mászó szebbé teszi hétköznapjainkat, kinek ezért, kinek azért, de mindig van egy kedvenc, akiben az állatszeretők akár segítőtársat, barátot is lelnek.

A rendhagyó szertartást Győri Imre, gyárvárosi plébános vezette, aki beszédében az állatok védőszentjének Assisi Szent Ferencnek is szentelt néhány percet. A katolikus egyház képviselője a megemlékezést követően megáldotta a park állandó lakóit, így Maximust a csuklyásmajmot, és Benjit, a lámát is, de felvonult még többek között egy óriáspiton, egy vaddisznó, egy póni, sőt két szürkemarha és egy patkány is. Vagyis igazi kavalkád fogadta azokat, akik ezen a hétvégén ellátogattak a Kiskútligetbe. A bátrabbak házi kedvenceikkel is tehettek egy sétát az állatkertben, természetesen szigorúan az előírt szabályok betartása mellett, vagyis a póráz és a szájkorás használata kötelező volt, ha valaki éppen ebbel érkezett.

Bár mindvégig lógott az eső lába, az időjárás is kegyes volt a megjelentekhez, így az áldás után az állatkert többi lakóját is felkereshették a látogatók. A Győr24 fotósa, Gizi és Gézu júliusban napvilágot látott kicsinyeit kapta lencsevégre, ami azért is különleges, mert a négy pici vidra csak alig néhány napja merészkedett ki először a futtatóba. Szüleik és két idősebb testvérük féltőn védelmezik és tanítgatják a bébiket. „A vidrák éppen olyanok, mint a macskák, ugyan úgy, a nyakuknál fogva hurcolják csemetéiket, futva sietnek velük az ólba, ha veszélyt észlelnek” – mondta Mészáros Gabriella, zoopedagógus, aki azt is megsúgta fotósunknak, hogy a legszerencsésebbek közé tartozik, hiszen ilyen felvételeket még senki nem készíthetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik